OT-Vuosikirja 2022: KPO paras osuuskauppa, PeeÄssä suurin jäsenten palkitsija, Suomenselän OP ykkössijalle suurten pankkien vertailussa 

Kokkolan, Pietarsaaren, Ylivieskan ja Vaasan talousalueilla toimiva KPO on Suomen parhaiten menestyvä osuuskauppa. Se pärjäsi muita paremmin etenkin liikevaihdon kasvattamisessa, kun kasvuprosentti oli yli yhdeksän prosenttia.  

Tilinpäätöksiin perustuvassa vertailussa kolmen edellisen vuoden kärkimenestyjä PKO Pohjois-Karjalasta jäi nyt toiseksi. Jos tarkastellaan viimeistä 10 vuotta, PKO on ollut paras viidesti ja KPO kolmesti.  

OT-Vuosikirjan yritysanalyytikko Pasi Saarnivaaran mukaan näitä menestyjiä yhdistää kaksi tekijää: Molemmat viestivät osuustoiminnallisuudestaan vahvasti ja pitivät huolta työntekijöistään. KPO saavutti viime vuonna Eezy-yhtiön työyhteisöselvityksessä Vuoden innostavimmat työpaikat -tunnustuksen, sillä sen työntekijöiden kokonaistyytyväisyys eri osa-alueilla oli erittäin korkea.    

Toissa vuonna selvityksessä jaetun kärkisijan saavuttanut PeeÄssä Pohjois-Savosta oli tänäkin vuonna asiakasomistajien paras palkitsija, siellä se maksoi 121000 jäsenelleen keskimäärin 320 euroa bonusta, maksutapaetua ja ylijäämän palautusta. Nousu oli merkittävä viime vuodesta, jolloin tuo summa oli silloinkin kärkisijaa pitäneellä PeeÄssällä 306 euroa.  

Toiseksi parhaaksi jäsentensä palkitsijaksi nousi Kymen Seudun Osuuskauppa KSO, jonka 86000 jäsentä sai palautuksia keskimäärin 262 euroa. KPO:n 125000 jäsenelle tuo summa oli 252 euroa. Molemmilla yksittäisen jäsenen saama rahamäärä yleisesti lisääntyi edellisestä vuodesta, jolloin se oli noin 220 euroa.  

Parhaat osuuskaupat pisteytettynä 2021 

 1. (4.) KPO
 2. (1.) PKO
 3. (2.) Ok PeeÄssä 
 4. (9.) Ok Maakunta  
 5. (11.) Ok Hämeenmaa  
 6. (7.) Keskimaa Osk.  
 7. (3.) Ok Arina  
 8. (16.) Etelä-Karjalan Ok, Eekoo  
 9. (8.) KSO, Kymen Seudun Osuuskauppa  
 10. (15.) Ok Varuboden-Osla Handelslag 

Vertailussa on analysoitu vuoden 2021 tilinpäätöksen perusteella liikevaihdon kasvuprosenttia, liikeylijäämää per liikevaihto, liikeylijäämää per taseen keskiarvo, omavaraisuutta ja jäsenmäärän muutosta. Suluissa viime vuoden sijoitus vastaavassa vertailussa.  

Osuuskauppojen parhaat bonusten maksajat 2021 

 1. Ok PeeÄssä (keskimäärin yli 300 €/jäsen)
 2. KSO, Kymen Seudun Ok (keskimäärin yli 260 €/jäsen)
 3. Ok KPO (keskimäärin yli 250 €/jäsen)
 4. Keskimaa Osk (keskimäärin yli 230 €/jäsen)
 5. PKO (keskimäärin yli 230 €/jäsen)
 6. EePee, Etelä-Pohjanmaan Ok (keskimäärin lähes 200 €/jäsen)
 7. Ok Suur-Savo (keskimäärin yli 190 €/jäsen)
 8. Satakunnan Ok (keskimäärin yli 190 €/jäsen) 
 9. Ok Hämeenmaa (keskimäärin yli 190 €/jäsen)
 10. EeKoo, Etelä-Karjalan Ok (keskimäärin 190 €/jäsen) 

Vertailu on tehty osuuskauppojen vuosikertomusten 202 pohjalta ja siinä on laskettu yhteen bonukset ja maksutapaetu, ylijäämän palautus ja osuuspääomien korot.   

Suomenselän OP ykkössijalle 

Vuoden 2021 tulosten perusteella suurimpien pankkien sarjassa parhaaksi pankiksi viiden eri mittarin perusteella suoriutui Suomenselän Osuuspankki. Se oli myös paras liiketoiminnan kasvattaja. Kakkossija meni Lounas-Suomen OP:lle ja kolmospaikka Etelä-Pirkanmaan OP:lle.  

Toiseksi suurimpien pankkien ryhmässä, taseeltaan 200-600 miljoonaa euroa, paras oli Järvi-Suomen Osuuspankki, joka aiemmin tunnettiin nimellä Siilinjärven Osuuspankki. Seuraavat menestyjät olivat Jokilaaksojen OP ja OP Joki-Pohjanmaa. Näiden kaikkien kolmen taustalla on viime vuonna fuusioita.  

Ilman fuusioita puolestaan oman kokoluokkansa voittajaksi eli 100-200 miljoonan euron taseluokassa sijoittui Maaningan OP. Niukasti toiseksi tuli Kronoby Andelsbank ja kolmanneksi Nivalan Järvikylän POP Pankki. Pienimpien ryhmässä ykköseksi kapusi POP-ryhmän Honkajoen Osuuspankki.  

Osuuspankeista eniten bonuksia per jäsen maksoi Nagu Andelsbank ja toisena Lehtimäen OP. Molemmat pankit ovat vain noin 1800 jäsenen yrityksiä. Suurilla paikkakunnilla pankki- ja vakuutusalan kovan asiakaskilpailun takia keskiarvot jäävät pienemmiksi, mutta   esimerkiksi OP Helsinki maksoi bonuksia 23,4 miljoonaa ja Tampereen seudun OP seitsemän miljoonaa.   

Osuustoiminta-lehden parhaiden osuuspankkien vertailussa kaikki Suomen osuuspankit (OP Ryhmän sekä POP Pankki -ryhmän pankit ja S-Pankki) jaettiin neljään eri ryhmään taseen suuruuden mukaan. Jokaisessa ryhmässä oli noin 35 osuuspankkia. Yhteensä osuuspankkeja vertailussa oli mukana 140. 

Pankkivertailussa pankit pisteytetään viidellä mittarilla: liikevaihdon, taseen ja jäsenmäärän vuosimuutos prosentuaalisesti, pääoman tuotto (ROA) sekä pankin vakavaraisuus. Jos pankki on sijoittunut vertailussa oman kokoluokkansa pankkien parhaan kymmenyksen joukkoon, se on saanut 10 pistettä. Toiseksi parhaaseen kymmenykseen sijoittumisesta saa yhdeksän pistettä ja niin edelleen. 

Osuuspankkien parhaat bonusten maksajat 2021 

 1. Nagu Andelsbank (lähes 120 €/jäsen)
 2. Lehtimäen OP (lähes 120 €/jäsen)
 3. Pietarsaaren Seudun OP (lähes 120 €/jäsen)
 4. Maaningan OP (noin 114 €/jäsen)
 5. Riistaveden Osuuspankki (noin 113 €/ jäsen)  
 6. Andelsbanken för Åland (noin 111 €/jäsen)
 7. Pukkilan OP (noin 110 €/jäsen)
 8. Askolan OP (alle 110 € jäsen)
 9. Lemin OP (noin 105 €/jäsen)
 10. Helsingin Seudun OP (noin 103 €/jäsen) 
 

 

Jaa artikkeli

Lue myös