Pääaineopintojen ja osaamisen tukena: Co-op Network Studies -yliopistoverkosto

Opiskelin vuosituhannen vaihteen molemmin puolin Suomen Ateenassa. Mieleeni jäi, että Herran Wuonna 1997 laitoksessamme, tiedekunnassamme ja koko yliopistossamme liikkui melkoisesti minua paljon kokeneempia opiskelijoita, jotka satsasivat pääaineopintojensa lisäksi reilusti aikaansa myös ainejärjestöönsä, ylioppilaskunnan toimintaan, uusien opiskelijoiden tutorointiin, erilaisiin yhdistyksiin ja sivuaineisiin. Vähitellen kuitenkin opintotuen muutokset vaikuttivat, opinto-aikoja lyhennettiin ja taloudellisesti tiukemmat ajat saivat myös opiskelijat huolestumaan.

Työelämään ja yrityksiin tarvitaan osaajia, emmekä voi tietenkään opiskella ikuisuuksia, mutta silti mietin joskus, että menetimmekö näissä nopeissa muutoksissa samalla jotain tärkeää? Tämä näkyi mielestäni jo vuosituhannen ensimmäisinä vuosina, jolloin kävin nyt myös itse opiskelijakonkarina puhumassa uusille opiskelijoille. Kertomukseni siitä, että opiskeluvuosista kannattaa ottaa kaikki ilo ja hyöty irti, myös oman pääaineen ulkopuolella olevien, mutta silti yliopistoon ja omaan osaamiseen liittyvien asioiden suhteen, nostatti yllättyneitä ilmeitä ja päänpudisteluja. Usealla oli kuulemma jo tarkat suunnitelmat ja tiukka aikataulu, eikä muuta ylimääräistä uskallettu paljoa ajatella. Uskon, että nyt jo yli kymmenen vuoden jälkeen tällainen kiire on tuskin ainakaan helpottanut – luultavasti päinvastoin.

Opetusministeriö rahoitti erilaisia yliopistoverkostoja merkittävästi 2000 -luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana. Erityisesti rahoituskuvioiden muutoksista, mutta myös esimerkiksi Suomen virtuaaliyliopisto -konsortion kaatumisesta ja yliopistojen rahoituksen tiukentumisesta johtuen, yliopistoverkostojen määrä on vähentynyt nopeasti 2010 -luvun aikana. Kun nämä kaksi edellä mainittua trendiä kohtaavat, eli opiskelijat pyrkivät valmistumaan nopeasti ja yliopistoverkostojen määrä on vähentynyt, niin opiskelijat kohtaavat luultavasti aikaisempaa rajatummin erilaisia sivuainemahdollisuuksia – ainakin oman tiedekuntansa tai yliopistonsa tarjonnan ulkopuolelta.

Co-op Network Studies (CNS), eli osuustoiminnan ja yhteisötalouden yliopistoverkosto, tarjoaa sivuaineopetusta, joka tukee ja laajentaa opiskelijan omia pääaineopintoja.  CNS-verkoston opetus on monitieteistä, sillä sitä tuotetaan kahdeksan yliopiston laajuisen verkoston voimin. Opetus toteutetaan verkon välityksellä ja opiskelijat voivat valita sekä yksittäisiä kursseja että laajempia opintokokonaisuuksia. Kursseja voidaan suorittaa joustavasti sekä suomeksi että englanniksi kirjoittaen.  Opetusta rahoittaa merkittävästi Osuustoiminnan neuvottelukunta, mutta myös Helsingin yliopisto ja verkoston muut yliopistot, joita ovat tätä kirjoittaessani Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto ja Oulun yliopisto.

Uskon, että CNS-verkko-opinnot tarjoavat kaikille verkostomme yliopistojen opiskelijoille joustavan mahdollisuuden täydentää omia pääaineopintojaan ja osaamistaan. Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun myös akateeminen työttömyys on ollut nousussa ja sen tärkeän ensimmäisen työpaikan saaminen valmistumisen jälkeen (tai aikana) voi olla haastavaa, jos ei pysty selkeästi erottumaan muiden hakijoiden joukosta. CNS-opintoja ei siis tyrkytetä yliopistoille ja opiskelijoille väkisin kaiken muun lisäksi, vaan ne on tarkoitettu niille, jotka haluavat konkreettisesti täydentää uutta tai jo olemassa olevaa osaamistaan ja myös verkostojaan, myös oman pääaineensa ulkopuolella.

Uskon todella, että nyt jos koskaan meidän kaikkien – siis ihan kaikkien – on aika ylläpitää ja monipuolistaa omaa osaamistamme. Ja vielä niin, että se tukee muuta toimintaamme, opintojamme, nykyisiä tai tulevia työtehtäviämme tai vaikka kehittämis- tai tutkimustyötämme. CNS-opintoihin ovat tervetulleita niin nuoret aikuiset kuin varttuneemmat ekspertitkin. Jos et ole yliopiston opiskelija ja kiinnostuit, voit tulla mukaan Helsingin avoimen yliopiston kautta. Voit tutustua ensi lukuvuoden tarjontaamme alta löytyvän www-linkin kautta. Osuustoiminta on mielenkiintoinen yhdistelmä perinteistä yhteistoimintaa ja modernia yrittäjyyttä – tule kehittymään ja kehittämään kanssamme!

http://www.helsinki.fi/ruralia/koulutus/coop/CNS_2015-16.pdf

Pekka Hytinkoski
Verkko-opetuskoordinaattori, tohtorivalmennettava
Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti
Co-op Network Studies

Jaa artikkeli

Lue myös

Yritysten rooli järjestöjen ja tapahtumien kumppanina kasvaa

Vapaaehtoissektorin ja yritysten välinen suhde on muutoksessa. Monet sote-sektorin, kulttuurialan ja urheilutoiminnan toimijat ovat perinteisesti olleet riippuvaisia julkisesta rahoituksesta. Valtion ja kuntien talouden säästöt vaikuttavat näiden toimijoiden toimintaan merkittävästi.

Hanna Muukka: Yhteiskunnalliset haasteet vaativat yhteisötaloutta

Ruokaläheteille elämiseen riittävä palkka itse omistetun alustan kautta, yhteiskäyttöautot naapureiden kanssa ja kohtuuhintaista hoivapalvelua kotiovelle myös haja-asutusalueella. Kuulostaako haihattelulta? Nämä ovat esimerkkejä yhteisötaloudesta, jolla voisi olla merkittäviä - mutta toistaiseksi liian vähän hyödynnettyjä - mahdollisuuksia kestävämmän ja oikeudenmukaisemman talouden rakentajina Suomessa ja koko EU:n alueella.