Pääaineopintojen ja osaamisen tukena: Co-op Network Studies -yliopistoverkosto

Opiskelin vuosituhannen vaihteen molemmin puolin Suomen Ateenassa. Mieleeni jäi, että Herran Wuonna 1997 laitoksessamme, tiedekunnassamme ja koko yliopistossamme liikkui melkoisesti minua paljon kokeneempia opiskelijoita, jotka satsasivat pääaineopintojensa lisäksi reilusti aikaansa myös ainejärjestöönsä, ylioppilaskunnan toimintaan, uusien opiskelijoiden tutorointiin, erilaisiin yhdistyksiin ja sivuaineisiin. Vähitellen kuitenkin opintotuen muutokset vaikuttivat, opinto-aikoja lyhennettiin ja taloudellisesti tiukemmat ajat saivat myös opiskelijat huolestumaan.

Työelämään ja yrityksiin tarvitaan osaajia, emmekä voi tietenkään opiskella ikuisuuksia, mutta silti mietin joskus, että menetimmekö näissä nopeissa muutoksissa samalla jotain tärkeää? Tämä näkyi mielestäni jo vuosituhannen ensimmäisinä vuosina, jolloin kävin nyt myös itse opiskelijakonkarina puhumassa uusille opiskelijoille. Kertomukseni siitä, että opiskeluvuosista kannattaa ottaa kaikki ilo ja hyöty irti, myös oman pääaineen ulkopuolella olevien, mutta silti yliopistoon ja omaan osaamiseen liittyvien asioiden suhteen, nostatti yllättyneitä ilmeitä ja päänpudisteluja. Usealla oli kuulemma jo tarkat suunnitelmat ja tiukka aikataulu, eikä muuta ylimääräistä uskallettu paljoa ajatella. Uskon, että nyt jo yli kymmenen vuoden jälkeen tällainen kiire on tuskin ainakaan helpottanut – luultavasti päinvastoin.

Opetusministeriö rahoitti erilaisia yliopistoverkostoja merkittävästi 2000 -luvun ensimmäisen vuosikymmenen aikana. Erityisesti rahoituskuvioiden muutoksista, mutta myös esimerkiksi Suomen virtuaaliyliopisto -konsortion kaatumisesta ja yliopistojen rahoituksen tiukentumisesta johtuen, yliopistoverkostojen määrä on vähentynyt nopeasti 2010 -luvun aikana. Kun nämä kaksi edellä mainittua trendiä kohtaavat, eli opiskelijat pyrkivät valmistumaan nopeasti ja yliopistoverkostojen määrä on vähentynyt, niin opiskelijat kohtaavat luultavasti aikaisempaa rajatummin erilaisia sivuainemahdollisuuksia – ainakin oman tiedekuntansa tai yliopistonsa tarjonnan ulkopuolelta.

Co-op Network Studies (CNS), eli osuustoiminnan ja yhteisötalouden yliopistoverkosto, tarjoaa sivuaineopetusta, joka tukee ja laajentaa opiskelijan omia pääaineopintoja.  CNS-verkoston opetus on monitieteistä, sillä sitä tuotetaan kahdeksan yliopiston laajuisen verkoston voimin. Opetus toteutetaan verkon välityksellä ja opiskelijat voivat valita sekä yksittäisiä kursseja että laajempia opintokokonaisuuksia. Kursseja voidaan suorittaa joustavasti sekä suomeksi että englanniksi kirjoittaen.  Opetusta rahoittaa merkittävästi Osuustoiminnan neuvottelukunta, mutta myös Helsingin yliopisto ja verkoston muut yliopistot, joita ovat tätä kirjoittaessani Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto ja Oulun yliopisto.

Uskon, että CNS-verkko-opinnot tarjoavat kaikille verkostomme yliopistojen opiskelijoille joustavan mahdollisuuden täydentää omia pääaineopintojaan ja osaamistaan. Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun myös akateeminen työttömyys on ollut nousussa ja sen tärkeän ensimmäisen työpaikan saaminen valmistumisen jälkeen (tai aikana) voi olla haastavaa, jos ei pysty selkeästi erottumaan muiden hakijoiden joukosta. CNS-opintoja ei siis tyrkytetä yliopistoille ja opiskelijoille väkisin kaiken muun lisäksi, vaan ne on tarkoitettu niille, jotka haluavat konkreettisesti täydentää uutta tai jo olemassa olevaa osaamistaan ja myös verkostojaan, myös oman pääaineensa ulkopuolella.

Uskon todella, että nyt jos koskaan meidän kaikkien – siis ihan kaikkien – on aika ylläpitää ja monipuolistaa omaa osaamistamme. Ja vielä niin, että se tukee muuta toimintaamme, opintojamme, nykyisiä tai tulevia työtehtäviämme tai vaikka kehittämis- tai tutkimustyötämme. CNS-opintoihin ovat tervetulleita niin nuoret aikuiset kuin varttuneemmat ekspertitkin. Jos et ole yliopiston opiskelija ja kiinnostuit, voit tulla mukaan Helsingin avoimen yliopiston kautta. Voit tutustua ensi lukuvuoden tarjontaamme alta löytyvän www-linkin kautta. Osuustoiminta on mielenkiintoinen yhdistelmä perinteistä yhteistoimintaa ja modernia yrittäjyyttä – tule kehittymään ja kehittämään kanssamme!

http://www.helsinki.fi/ruralia/koulutus/coop/CNS_2015-16.pdf

Pekka Hytinkoski
Verkko-opetuskoordinaattori, tohtorivalmennettava
Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti
Co-op Network Studies

Jaa artikkeli

Lue myös

Kuka osuuskunnan omistaa, ellei sen jäsen?

Osuuskunnat ovat jäsentensä omistamia yrityksiä. Niiden toimintaa ohjataan aivan samoin kuin yleisemmin tunnetussa yhteisömuodossa eli osakeyhtiöissä. Määräysvaltaa käyttävät osuuskunnissa jäsenet, osakeyhtiöissä osakkeenomistajat.

Mikä merkitys demokratialla oikeastaan edes on – yhteiskunnassa tai osuuskunnassa?

Demokratiaa ajatellaan usein lähinnä välineenä. Se on menettelytapa, jolla saadaan kansan tai ainakin enemmistön tahto selville ja parhaassa tapauksessa toteutettua. Huono systeemi, mutta ei olla parempaakaan keksitty, kuten tavataan sanoa. Todellisuudessa demokratia pitää sisällään jotain paljon syvällisempää osallisuuden tunteesta yhteisöllisyyteen. Sellaista mikä on ehkä unohdettu myös demokratiakouluiksi aikoinaan kutsutuissa osuuskunnissa.

Mari Kokko: Osuuskunta on väylä yrittäjyyteen 

Tänään vietetään Yrittäjän päivää. Eikä suotta, sillä yrittäjät ja yritykset yritysmuodosta riippumatta ovat Suomen talouden ja hyvinvoinnin kannalta keskeisiä toimijoita. Luovat työtä ja vastaavat merkittävästä osasta maamme verotuloista.  

Yhteisöexit – Mitä jos perustajat myisivät alustansa käyttäjille?

Maailmalla on esimerkkejä yrityksistä, joiden valtava menestys on tapahtunut asiakasomisteiseksi muuttumisen myötä. Voi olla että ilmiö yleistyy. Ajatuksen ympärille onkin muodostunut muutama vuosi sitten käynnistynyt “yhteisöexit” (exit to community) liike joka pyrkii tekemään tämänkaltaisista omistajanvaihdoksista suositumpia, etenkin teknologiayhtiöiden perustajien parissa. Sen lisäksi että yhteisöexit voisi olla ratkaisu moniin teknologiayhtiöiden ongelmiin, jotka kumpuavat niiden perinteisesti osakeyhtiömuotoisesta omistusmallista, se voisi myös ratkaista haasteita, jotka liittyvät osuuskuntamuotoisten yhtiöiden perustamiseen toimialoille, joilla ne ovat perinteisesti olleet harvinaisia.