Tamperelaiset yrittäjyyden opiskelijat veivät osaamistaan Itä-Timoriin

Kahdeksan nuorta tiimiyrittäjää Tampereen ammattikorkeakoulun yrittäjyyden yksiköstä Proakatemiasta suoritti opintojensa viimeisen vaiheen matkustamalla maailman ympäri loka-marraskuussa 2013. Extempo-niminen osuuskunta kävi muun muassa Itä-Timorissa, joka on yksi Aasian köyhimmistä ja maailman nuorimmista valtioista. Tiimi työskenteli Itä-Timorin pääkaupungissa Dilissä tehtävänään maan ensimmäisen julkisen kirjaston ja sen yhteydessä olevan museon kehittäminen. Paikka on nimeltään Xanana Gusmão Reading Room, Museum & Art Gallery, ja sen on perustanut maan entisen presidentin, nykyisen pääministerin Xanana Gusmãon vaimo Kirsty Sword Gusmão. Museon kokoelma koostuu lahjoista, jotka on lahjoitettu Gusmãolle hänen presidentti- ja pääministerikaudellaan.

Reilut kolme vuotta kestäneiden opintojen aikana hankittuja taitoja hyödynnettiin projektissa, jossa autettiin paikallisia toimijoita Itä-Timorin ensimmäisen ja ainoan julkisen kirjaston kehittämishankkeessa. Tiimi suunnitteli kolmen päivän aikana kirjaston ja sen yhteyteen tulevan museon kokonaiskonseptin sekä visuaalisen ilmeen ja markkinointitoimenpiteet. Lisäksi tiimi loi kulttuurikeskittymälle tietokannan, dokumentoi museon esineistöä ja teki toimintamalleja kestävälle taloudenhoidolle.

Kirjasto/museo kokoaa Itä-Timorin historian ja tulevaisuuden saman katon alle ja myötävaikuttaa kansalaisten sivistykseen ja elämänlaatuun.

– Koimme, että tämän projektin myötä voimme olla hyödyksi itä-timorilaisten tulevaisuutta ajatellen, tiimiläiset kertovat.

Hankkeesta päävastuussa oli uusi-seelantilainen Del Bovill New Zealand Volunteer Service Abroad –järjestöstä.

– Hienoa työtä Extempo! Lyhyessä ajassa saitte aikaan merkittäviä tuloksia, joita voimme hyödyntää varmasti jatkossa. Saimme paljon työkaluja ja uusia ideoita päivittäisiin toimintoihimme, Bovill iloitsee projektin päätyttyä.

Projekti on osa opintokokonaisuutta, jonka tiimi on nimennyt Camp45:ksi. 45 päivää kestäneellä maailmanympärimatkalla Itä-Timor oli vain yksi etappi. Matka oli tiimin vuosi sitten asettama tavoite, jota varten osuuskuntalaiset työskentelivät ahkerasti kerryttääkseen matkakassaansa. Matkan avulla tiimiläiset halusivat kannustaa myös muita toteuttamaan unelmiaan. Näin syntyi ajatus omien oppien jakamisesta kehittyvässä maassa.

– Tämä matka oli tiimillemme palkinto ja opintojen loppuhuipennus. Eikä ole ihan tavallista, että opintoja voi toteuttaa matkaamalla maailman ympäri, extempolaiset toteavat.

LÄHDE: Exptempo Osuuskunnan tiedote.

[tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” border=”1px” bordercolor=”” highlightposition=”left” link=”http://camp45.fi/ target=_blank” linktarget=”” button=”Siirry tästä” title=”” description=”Lisätietoja ja projektin blogi Camp24 sivustolla”][/tagline_box]

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.