Tamperelaiset yrittäjyyden opiskelijat veivät osaamistaan Itä-Timoriin

Kahdeksan nuorta tiimiyrittäjää Tampereen ammattikorkeakoulun yrittäjyyden yksiköstä Proakatemiasta suoritti opintojensa viimeisen vaiheen matkustamalla maailman ympäri loka-marraskuussa 2013. Extempo-niminen osuuskunta kävi muun muassa Itä-Timorissa, joka on yksi Aasian köyhimmistä ja maailman nuorimmista valtioista. Tiimi työskenteli Itä-Timorin pääkaupungissa Dilissä tehtävänään maan ensimmäisen julkisen kirjaston ja sen yhteydessä olevan museon kehittäminen. Paikka on nimeltään Xanana Gusmão Reading Room, Museum & Art Gallery, ja sen on perustanut maan entisen presidentin, nykyisen pääministerin Xanana Gusmãon vaimo Kirsty Sword Gusmão. Museon kokoelma koostuu lahjoista, jotka on lahjoitettu Gusmãolle hänen presidentti- ja pääministerikaudellaan.

Reilut kolme vuotta kestäneiden opintojen aikana hankittuja taitoja hyödynnettiin projektissa, jossa autettiin paikallisia toimijoita Itä-Timorin ensimmäisen ja ainoan julkisen kirjaston kehittämishankkeessa. Tiimi suunnitteli kolmen päivän aikana kirjaston ja sen yhteyteen tulevan museon kokonaiskonseptin sekä visuaalisen ilmeen ja markkinointitoimenpiteet. Lisäksi tiimi loi kulttuurikeskittymälle tietokannan, dokumentoi museon esineistöä ja teki toimintamalleja kestävälle taloudenhoidolle.

Kirjasto/museo kokoaa Itä-Timorin historian ja tulevaisuuden saman katon alle ja myötävaikuttaa kansalaisten sivistykseen ja elämänlaatuun.

– Koimme, että tämän projektin myötä voimme olla hyödyksi itä-timorilaisten tulevaisuutta ajatellen, tiimiläiset kertovat.

Hankkeesta päävastuussa oli uusi-seelantilainen Del Bovill New Zealand Volunteer Service Abroad –järjestöstä.

– Hienoa työtä Extempo! Lyhyessä ajassa saitte aikaan merkittäviä tuloksia, joita voimme hyödyntää varmasti jatkossa. Saimme paljon työkaluja ja uusia ideoita päivittäisiin toimintoihimme, Bovill iloitsee projektin päätyttyä.

Projekti on osa opintokokonaisuutta, jonka tiimi on nimennyt Camp45:ksi. 45 päivää kestäneellä maailmanympärimatkalla Itä-Timor oli vain yksi etappi. Matka oli tiimin vuosi sitten asettama tavoite, jota varten osuuskuntalaiset työskentelivät ahkerasti kerryttääkseen matkakassaansa. Matkan avulla tiimiläiset halusivat kannustaa myös muita toteuttamaan unelmiaan. Näin syntyi ajatus omien oppien jakamisesta kehittyvässä maassa.

– Tämä matka oli tiimillemme palkinto ja opintojen loppuhuipennus. Eikä ole ihan tavallista, että opintoja voi toteuttaa matkaamalla maailman ympäri, extempolaiset toteavat.

LÄHDE: Exptempo Osuuskunnan tiedote.

[tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” border=”1px” bordercolor=”” highlightposition=”left” link=”http://camp45.fi/ target=_blank” linktarget=”” button=”Siirry tästä” title=”” description=”Lisätietoja ja projektin blogi Camp24 sivustolla”][/tagline_box]

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.