Uutuuskirja uusosuustoiminnasta kannustaa toimintaan

Uusi osuuskunta – Tekijöiden liike -kirja julkaistiin Tampereella 30.8. Kirja on tarkoitettu tukemaan osuuskuntien perustamista ja osuuskunnan toimintaa. Sen ovat kirjoittaneet Hanna Moilanen, Jukka Peltokoski, Jaana Pirkkalainen ja Tero Toivanen.

Kirja esittelee osuuskunnat vaihtoehtona, jossa työtä tehdään ihmisten tarpeita eikä sijoittajien voittoja varten. Suomalaiset ruokaosuuskunnat tuottavat lähiruokaa, tietotyöläiset työllistävät itse itsensä, vanhemmat omistavat päiväkotiosuuskuntia, maaseudun asukkaat perustavat laajakaista- ja vesiosuuskuntia, ja hoivaosuuskunnat vastaavat julkisten palvelujen rakennemuutokseen.

Kirjassa kerrotaan esimerkkejä myös maailmalta, kuten italialaisista sosiaalisista osuuskunnista ja argentiinalaisista tehtaista, jotka työntekijät ovat ottaneet haltuunsa.

Kirjassa osuuskuntatoiminta liitetään laajempaan jatkumoon, tekijöiden liikkeeseen. Ihmiset ovat kautta aikojen tarttuneet yhdessä toimeen ratkaistakseen ympäristönsä kriisejä.

Kirja antaa myös konkreettista apua osuuskunnan perustamiseen ja neuvoja osuuskuntatoimintaan.

Uusi Osuuskunta – Tekijöiden liike on tilattavissa sen kustantajan Inton Kustannuksen verkkokaupasta.

Helsingissä järjestetään kirjan julkistamistapahtumana keskustelutilaisuus kirjasta ja osuuskuntaliikkeestä torstaina 11.9. klo 14‒16 Työväenliikkeen kirjastossa (Sörnäisten rantatie 25 A 1, 00500 Helsinki).

Jaa artikkeli

Lue myös

Vuoden osuustoimintateoksi valittiin Oulun Seudun Sähkön edullinen energia

Oulun Seudun Sähkön asiakasomistajilleen tarjoama vakaa ja edullinen energian hinta on valittu Vuoden osuustoimintateoksi osuuskuntien keskusjärjestö Pellervon järjestämässä valtakunnallisessa kilpailussa. Siinä haettiin toimintaa, jossa yrityksen osuustoiminnallisuus tulee erityisen vahvasti esille ja jäsenille on tuotettu erityisen merkityksellistä yhteistä etua.

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.