20-vuotiaalla Coop Finlandilla suuri rooli

”Osuustoiminnan kehittäjien suuri juttu on uuden taloudellisen ilmiön aktivoiminen suomalaiseen talouselämään 1990-luvulta alkaen”, totesi Pellervon toimitusjohtaja Sami Karhu Osuustoiminnan kehittäjät – Coop Finland ry:n 20-vuotsijuhlaseminaarissa 23.11. Helsingissä

”Coopilla on kokoaan suurempi merkitys. Järjestönne edustaa Suomessa globaalia ajattelutapaa ottaa työ omiin käsiin, tehdä työtä ilman välikäsiä.
Edistätte nykytermein pienosuustoimintaa, ennen muuta henkilöstön omistamia osuuskuntia Suomessa. Teette sen suurella kansallisella ja kansainvälisellä asiantuntemuksella ja verkostolla.
Roolinne kasvaa tahdosta, ak-tiivisuudesta ja osaamisesta”, Karhu jatkoi.

Uusosuustoiminta ilmiö on jo 30-vuotias. Se lasketaan alkaneeksi Kilon Osuus-Auton perustamisesta vuonna 1987. Osuuskuntaneuvojat perustivat yhteisjärjestökseen Osuustoiminnan kehittäjät – Coop Finland ry:n 1997. Järjestö on ollut valtakunnallisen osuustoimintajärjestön Pellervo-Seura jäsen vuodesta 2003.

”Olemme globaalin työn murroksen äärellä. Uskon, että työ on vasta edessäpäin, vaikka sitä on jo pari kolme vuosikymmentä takanakin”, Karhu summasi.

Karhun juhlapuhe kokonaisuudessaan.

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.