Osuuskunnat rakentavat kestäviä yhteisöjä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA korostaa Kansainvälisenä Osuustoimintapäivänä 7.heinäkuuta 2018 osuuskuntien merkitystä kestävien yhteisöjen rakentajana.

Osuuskunta on arvopohjainen yritysmuoto. Sillä on kaksoisluonne, joka tarkoittaa, että osuuskunta ei ole vain liikeyritys vaan myös ihmisten yhteisö. Tämä inhimillinen lähetystapa tekee osuuskunnasta yritysmuotona jo lähtökohtaisesti kestävän toimijan, jolla on hyvät lähtökohdat edistää kestävää kehitystä koko yhteiskunnassa.

Osuuskunnat ja niitä edustavat järjestöt kuten Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA ovatkin erittäin tärkeitä kumppaneita YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Teema, jota vuoden 2018 kansainvälisenä osuustoimintapäivänä halutaan korostaa.

”Maailma ympärillämme ei kestä jatkuvasti kasvavaa kulutusta, vaan turvataksemme lapsillemme tulevaisuuden, ei ole samantekevää miten elämme. Osuuskunnat ovat rakentamassa kestäviä yhteiskuntia, jotka huomioivat tämän ja kaikki yhdessä voimme tehdä enemmän”, sanoo Marjaana Saarikoski ICA:n hallituksen jäsen.

Osuuskunnilla on kestävässä kehityksessä monta roolia:

  • taloudellisina toimijoina ne luovat työpaikkoja ja toimeentuloa ihmisille
  • ihmislähtöisenä yrittämismallina ne edistävät oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa
  • demokraattisina instituutioina ne osallistavat ihmisiä ja antavat heille
  • mahdollisuuden vaikuttaa omaan yhteisöönsä

Demokratian, tasa-arvon ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden avulla on mahdollista luoda myös taloudellisesti kestävää toimintaa.

Kansainvälistä osuustoimintapäivää on juhlittu joka heinäkuu jo vuodesta 1923. Vuodesta 1995 juhlapäivän teema on valittu yhdessä YK:n kanssa tukemaan sen maailmanlaajuisia tavoitteita.  

Suomi on yksi osuustoiminnallisimmista maista maailmassa. Jäsenet omistavat osuuskunnat ja Suomessa osuuskunnilla on noin 7 miljoonaa jäsenyyttä. Osuuskunnat työllistävät 100 000 henkilöä ja niiden yhteenlaskettu liikevaihto on yli 30 miljardia euroa. Suomesta ICA:n jäseninä ovat Osuustoimintakeskus Pellervo ry ja Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (SOK).

Jaa artikkeli

Lue myös