Kansanedustajat perustivat Osuustoimintaryhmän

Eduskuntaan perustettiin tiistaina 11. helmikuuta Osuustoimintaryhmä. Mukaan ilmoittautui edustajia kaikista suurista eduskuntaryhmistä, yhteensä 23 henkeä. Tavoitteena on lisätä edustajien ymmärrystä osuuskunnista ja keskinäisistä vakuutusyhtiöistä ja edistää osuustoimintaa Suomessa.

– Osallistuminen ja demokratia ovat olleet osuustoiminnan ytimessä alusta alkaen. Yritysten kautta kannetaan yhteiskuntavastuuta ja autetaan yhteiskunnan hyvää ja tasapainoista kehitystä. Osuuskunta on kansanvallan pienoismalli yritysmaailmaan vietynä, totesi ryhmän varapuheenjohtajaksi valittu Petri Honkonen (kesk.).

Suomalaista hyvinvointia luomassa ja turvaamassa

Osuuskunnat ovat yrityksiä, joiden tavoitteena on taloudellisen menestymisen avulla saavuttaa jäsenistölleen muuta kestävää hyötyä kuin pelkkää voittoa. Omistajat ovat keskenään tasaveroisia, eikä näiden yhtiöiden omistus ja päätösvalta karkaa Suomen ulkopuolelle.

– Osuustoiminnalla on ollut ja on tärkeä rooli hyvinvoinnin ylläpitämisessä tässä maassa, muistutti myös Erkki Tuomioja (sd). Häneen mukaansa erityisetuja ei tarvita, mutta osuuskuntien samanarvoisuudesta muiden yritysmuotojen kanssa on huolehdittava.

– Elämme osuustoiminnan uuden arvostuksen kautta. On palattu perusarvoihin, periaatteisiin, jotka takavuosina pääsivät monilta unohtumaan.

Kansanedustajat valitsivat keskuudestaan puheenjohtajaksi Antero Laukkasen (KD). Sihteeriksi ryhmä päätti pyytää Osuustoimintakeskus Pellervo ry:n edustajaa.

Hallitukseen valittiin Laukkasen, Honkosen ja Tuomiojan lisäksi Riikka Slunga-Poutsalo (ps), Katja Hänninen (vas), Bella Forsgren (vihr.), Heikki Autto (kok.), Anders Norrback (r), Veijo Niemi (ps), Johanna Ojala-Niemelä ja Juha Pylväs (kesk.)

Suomessa on 4 000 osuuskuntaa

Osuustoiminnan etujärjestö Pellervossa oltiin iloisia kansanedustajien halusta ryhmittyä näiden asioiden äärelle. Vaikka osuustoimintaa on Suomessa ollut jo 120 vuotta, ja vaikka peräti 90 % suomalaisista aikuisista on jonkin tällaisen yrityksen jäsenomistaja, yritysmuodon tunnistaminen on tuottaa ajoittain jonkin verran haasteita myös päättäjien ja virkamiesten taholla. 

Osuuskunnat ja keskinäiset vakuutusyhtiöt toivat Suomen BKT:sta viisi prosenttia vuonna 2018. Yhteensä yrityksiä on noin 4000, jotka toimivat hyvin monenlaisilla toimialoilla sekä kaupungeissa että maaseudulla.

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.