Kansanedustajat perustivat Osuustoimintaryhmän

Eduskuntaan perustettiin tiistaina 11. helmikuuta Osuustoimintaryhmä. Mukaan ilmoittautui edustajia kaikista suurista eduskuntaryhmistä, yhteensä 23 henkeä. Tavoitteena on lisätä edustajien ymmärrystä osuuskunnista ja keskinäisistä vakuutusyhtiöistä ja edistää osuustoimintaa Suomessa.

– Osallistuminen ja demokratia ovat olleet osuustoiminnan ytimessä alusta alkaen. Yritysten kautta kannetaan yhteiskuntavastuuta ja autetaan yhteiskunnan hyvää ja tasapainoista kehitystä. Osuuskunta on kansanvallan pienoismalli yritysmaailmaan vietynä, totesi ryhmän varapuheenjohtajaksi valittu Petri Honkonen (kesk.).

Suomalaista hyvinvointia luomassa ja turvaamassa

Osuuskunnat ovat yrityksiä, joiden tavoitteena on taloudellisen menestymisen avulla saavuttaa jäsenistölleen muuta kestävää hyötyä kuin pelkkää voittoa. Omistajat ovat keskenään tasaveroisia, eikä näiden yhtiöiden omistus ja päätösvalta karkaa Suomen ulkopuolelle.

– Osuustoiminnalla on ollut ja on tärkeä rooli hyvinvoinnin ylläpitämisessä tässä maassa, muistutti myös Erkki Tuomioja (sd). Häneen mukaansa erityisetuja ei tarvita, mutta osuuskuntien samanarvoisuudesta muiden yritysmuotojen kanssa on huolehdittava.

– Elämme osuustoiminnan uuden arvostuksen kautta. On palattu perusarvoihin, periaatteisiin, jotka takavuosina pääsivät monilta unohtumaan.

Kansanedustajat valitsivat keskuudestaan puheenjohtajaksi Antero Laukkasen (KD). Sihteeriksi ryhmä päätti pyytää Osuustoimintakeskus Pellervo ry:n edustajaa.

Hallitukseen valittiin Laukkasen, Honkosen ja Tuomiojan lisäksi Riikka Slunga-Poutsalo (ps), Katja Hänninen (vas), Bella Forsgren (vihr.), Heikki Autto (kok.), Anders Norrback (r), Veijo Niemi (ps), Johanna Ojala-Niemelä ja Juha Pylväs (kesk.)

Suomessa on 4 000 osuuskuntaa

Osuustoiminnan etujärjestö Pellervossa oltiin iloisia kansanedustajien halusta ryhmittyä näiden asioiden äärelle. Vaikka osuustoimintaa on Suomessa ollut jo 120 vuotta, ja vaikka peräti 90 % suomalaisista aikuisista on jonkin tällaisen yrityksen jäsenomistaja, yritysmuodon tunnistaminen on tuottaa ajoittain jonkin verran haasteita myös päättäjien ja virkamiesten taholla. 

Osuuskunnat ja keskinäiset vakuutusyhtiöt toivat Suomen BKT:sta viisi prosenttia vuonna 2018. Yhteensä yrityksiä on noin 4000, jotka toimivat hyvin monenlaisilla toimialoilla sekä kaupungeissa että maaseudulla.

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.