World Cooperative Monitor -raportti esittelee maailman 300 suurinta osuuskuntaa

Monitor keräsi tietoja 4 575 osuuskunnasta ja keskinäisestä yhtiöstä ja se julkaistaan nyt kahdeksatta kertaa. Monitorin on tuottanut Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA yhdessä Euroopan osuuskuntien ja yhteiskunnallisten yritysten tutkimuslaitoksen (Euricse) kanssa.

Osuuskuntien yhdistetty liikevaihto vuonna 2017 oli 2,03 biljoonaa dollaria (2,01 vuonna 2016). Suomesta listalle nousivat SOK (sija 42.), Metsä Group (84.), OP Osuuskunta (140.), HKScan (191.), Valio (197.), Atria (223.) ja LähiTapiola (267.)

Suurimmat osuuskunnat Europasta

Listalla olevat osuuskunnat tulevat eri aloilta: 39% vakuutusalalta, 31,7% maataloudesta, 17,7% tukku- ja vähittäiskaupasta, 7% pankki- ja rahoituspalvelujen alalta, 1% toimii teollisuudessa ja voimalaitoksissa ja 1% terveydenhuollossa, koulutusalalla ja sosiaalihuollossa.

Liikevaihdon perusteella maailman suurimmat osuuskunnat ovat osuuspankit Groupe Crédit Agricole (96,25 miljardia dollaria) ja Groupe BPCE (59,03 miljardia dollaria), molemmat Ranskasta. Niitä seuraavat vähittäiskauppias REWE Group (55,85 miljardia dollaria) ja osuuspankki apex BVR (55,29 miljardia dollaria) Saksasta.

Raportissa nostettiin esille työllistäminen

Tämän vuoden raportti sisältää analyysin siitä, kuinka suurimmat osuuskunnat osallistuvat kahdeksannen kestävän kehityksen tavoitteen saavuttamiseen. Eli miten osuuskunnat takaavat osallistavan ja kestävän talouskasvun, täysimääräisen ja tuottavan työllisyyden sekä ihmisarvoisen työn kaikille.
Raportti sisältää kolme tapaustutkimusta, joista yksi on SOK. Siinä kerrotaan italialaisista tomaattiviljelmistä ja niiden työntekijöiden oloista.

Lue raportti kokonaisuudessaan

Jaa artikkeli

Lue myös

Vuoden osuustoimintateoksi valittiin Oulun Seudun Sähkön edullinen energia

Oulun Seudun Sähkön asiakasomistajilleen tarjoama vakaa ja edullinen energian hinta on valittu Vuoden osuustoimintateoksi osuuskuntien keskusjärjestö Pellervon järjestämässä valtakunnallisessa kilpailussa. Siinä haettiin toimintaa, jossa yrityksen osuustoiminnallisuus tulee erityisen vahvasti esille ja jäsenille on tuotettu erityisen merkityksellistä yhteistä etua.

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.