World Cooperative Monitor -raportti esittelee maailman 300 suurinta osuuskuntaa

Monitor keräsi tietoja 4 575 osuuskunnasta ja keskinäisestä yhtiöstä ja se julkaistaan nyt kahdeksatta kertaa. Monitorin on tuottanut Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA yhdessä Euroopan osuuskuntien ja yhteiskunnallisten yritysten tutkimuslaitoksen (Euricse) kanssa.

Osuuskuntien yhdistetty liikevaihto vuonna 2017 oli 2,03 biljoonaa dollaria (2,01 vuonna 2016). Suomesta listalle nousivat SOK (sija 42.), Metsä Group (84.), OP Osuuskunta (140.), HKScan (191.), Valio (197.), Atria (223.) ja LähiTapiola (267.)

Suurimmat osuuskunnat Europasta

Listalla olevat osuuskunnat tulevat eri aloilta: 39% vakuutusalalta, 31,7% maataloudesta, 17,7% tukku- ja vähittäiskaupasta, 7% pankki- ja rahoituspalvelujen alalta, 1% toimii teollisuudessa ja voimalaitoksissa ja 1% terveydenhuollossa, koulutusalalla ja sosiaalihuollossa.

Liikevaihdon perusteella maailman suurimmat osuuskunnat ovat osuuspankit Groupe Crédit Agricole (96,25 miljardia dollaria) ja Groupe BPCE (59,03 miljardia dollaria), molemmat Ranskasta. Niitä seuraavat vähittäiskauppias REWE Group (55,85 miljardia dollaria) ja osuuspankki apex BVR (55,29 miljardia dollaria) Saksasta.

Raportissa nostettiin esille työllistäminen

Tämän vuoden raportti sisältää analyysin siitä, kuinka suurimmat osuuskunnat osallistuvat kahdeksannen kestävän kehityksen tavoitteen saavuttamiseen. Eli miten osuuskunnat takaavat osallistavan ja kestävän talouskasvun, täysimääräisen ja tuottavan työllisyyden sekä ihmisarvoisen työn kaikille.
Raportti sisältää kolme tapaustutkimusta, joista yksi on SOK. Siinä kerrotaan italialaisista tomaattiviljelmistä ja niiden työntekijöiden oloista.

Lue raportti kokonaisuudessaan

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.