World Cooperative Monitor -raportti esittelee maailman 300 suurinta osuuskuntaa

Monitor keräsi tietoja 4 575 osuuskunnasta ja keskinäisestä yhtiöstä ja se julkaistaan nyt kahdeksatta kertaa. Monitorin on tuottanut Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA yhdessä Euroopan osuuskuntien ja yhteiskunnallisten yritysten tutkimuslaitoksen (Euricse) kanssa.

Osuuskuntien yhdistetty liikevaihto vuonna 2017 oli 2,03 biljoonaa dollaria (2,01 vuonna 2016). Suomesta listalle nousivat SOK (sija 42.), Metsä Group (84.), OP Osuuskunta (140.), HKScan (191.), Valio (197.), Atria (223.) ja LähiTapiola (267.)

Suurimmat osuuskunnat Europasta

Listalla olevat osuuskunnat tulevat eri aloilta: 39% vakuutusalalta, 31,7% maataloudesta, 17,7% tukku- ja vähittäiskaupasta, 7% pankki- ja rahoituspalvelujen alalta, 1% toimii teollisuudessa ja voimalaitoksissa ja 1% terveydenhuollossa, koulutusalalla ja sosiaalihuollossa.

Liikevaihdon perusteella maailman suurimmat osuuskunnat ovat osuuspankit Groupe Crédit Agricole (96,25 miljardia dollaria) ja Groupe BPCE (59,03 miljardia dollaria), molemmat Ranskasta. Niitä seuraavat vähittäiskauppias REWE Group (55,85 miljardia dollaria) ja osuuspankki apex BVR (55,29 miljardia dollaria) Saksasta.

Raportissa nostettiin esille työllistäminen

Tämän vuoden raportti sisältää analyysin siitä, kuinka suurimmat osuuskunnat osallistuvat kahdeksannen kestävän kehityksen tavoitteen saavuttamiseen. Eli miten osuuskunnat takaavat osallistavan ja kestävän talouskasvun, täysimääräisen ja tuottavan työllisyyden sekä ihmisarvoisen työn kaikille.
Raportti sisältää kolme tapaustutkimusta, joista yksi on SOK. Siinä kerrotaan italialaisista tomaattiviljelmistä ja niiden työntekijöiden oloista.

Lue raportti kokonaisuudessaan

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.