Kansanedustajat haluavat edistää osuustoiminnan opetusta

Eduskunnan osuustoimintaryhmä kokoontui webinaariin 9. maaliskuuta keskustelemaan osuustoiminnan opetuksen ja tutkimuksen tilasta Suomessa. Mukana oli kansanedustajia viidestä eri eduskuntaryhmästä. 

Aiheesta alusti mm. taloustieteen professori Jyväskylän yliopistosta, OP Osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Jaakko Pehkonen. Hän kertoi, että osuustoimintaan tai keskinäisyyteen liittyviä teemoja opetetaan suomalaisissa korkeakouluissa huomattavan vähän suhteessa niiden merkitykseen yhteiskunnassa.

”Vetoan kansanedustajiin, että saataisiin painetta yliopistojen hallintoon kiinnittää tähän asiaan huomiota. Lisäksi toivomme esimerkiksi Suomen Akatemian tai Sitran käynnistävän tutkimusohjelman, jossa katsottaisiin tarkemmin osuustoiminnan rahavirtoja ja niiden vaikuttavuutta valtakunnallisesti tai alueellisesti”, Pehkonen sanoi ryhmän kansanedustajille.

”Tutkimusta tarvitaan, moni ei ymmärrä tai osaa arvioida miten suuri asia tämä on”, totesi itsekin ammatillisessa koulutuksessa opettajana toiminut edustaja Anders Norrback (r.). 

Tällä hetkellä osuustoimintaan liittyviä opetusvirkoja on ainoastaan Helsingin yliopistossa, LUT:ssa ja Itä-Suomen yliopistossa. Osuustoimintayritykset keräävät kuitenkin parhaillaan rahoitusta kokoon useaan yliopistoon uusien osuustoiminnan työelämäprofessorien saamiseksi.

Epätasapaino arkielämän ja koulutuksen välillä

”Osuustoiminnan merkitys yhteiskunnalle on paljon suurempi kuin sen osuus koulutuksessa. Tämä epätasapaino on hyvä korjata. Seuraavaksi kutsutaan kokoon sidosryhmätapaamisia, joissa näitä näkökulmia ja tarkoitusperiä tehdään näkyviksi”, ryhmän puheenjohtaja Antero Laukkanen (kd.) veti keskustelun antia yhteen.   

Eduskunnan osuustoimintaryhmä perustettiin viime vuoden helmikuussa, ja siinä on mukana kansanedustajia kaikista yhtä jäsentä suuremmista eduskuntapuolueista.  Ryhmän tavoitteena on edistää keskustelua ja lisätä ymmärrystä yli puoluerajojen osuustoiminnasta, jonka vaikutus suomalaiseen kansantalouteen on suuri.

Suomi on maailman osuustoiminnallisin maa, jossa aikuisista 90 % on jäsenenä ainakin yhdessä osuuskunnassa, -pankissa tai keskinäisessä vakuutusyhtiössä. Näiden yritysten toiminnan tarkoituksena on menestyvän liiketoiminnan avulla tuoda asiakkaana toimiville omistajilleen kestävää hyötyä.   

Jaa artikkeli

Lue myös

Vuoden osuustoimintateoksi valittiin Oulun Seudun Sähkön edullinen energia

Oulun Seudun Sähkön asiakasomistajilleen tarjoama vakaa ja edullinen energian hinta on valittu Vuoden osuustoimintateoksi osuuskuntien keskusjärjestö Pellervon järjestämässä valtakunnallisessa kilpailussa. Siinä haettiin toimintaa, jossa yrityksen osuustoiminnallisuus tulee erityisen vahvasti esille ja jäsenille on tuotettu erityisen merkityksellistä yhteistä etua.

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.