Cocega Business Forum: Osuuskunnat edelläkävijöitä ruokaketjun kestävyyden kehittämisessä

Tulevaisuuden ruokaketjun pitää vastata niin ilmastonmuutoksen aiheuttamiin kuin odottamattomiinkin kriiseihin. Iskunkestävyyttä tarvitaan, ja osuustoiminta on tässä keskeisessä roolissa.

Euroopan maataloustuottajien osuuskuntien kattojärjestön Cocegan edustajat kokoontuivat Tanskaan 6. lokakuuta Cocega Business Forumiin keskustelemaan siitä, millä keinoin rakennetaan kestäviä ja vastuullisia globaaleja ruokaketjuja.

”Pandemian aikana eurooppalaiset maatalousosuuskunnat osoittivat suuren joustamiskykynsä”, kehui Cocegan pääsihteeri Ramon Armengol.

Hänen mukaansa osuuskunnat onnistuivat sekä pärjäämään isojen haasteiden kanssa että luomaan uusia toiminatatapoja ja ratkaisuja. Maailmanlaajuisesti paineet ovat kuitenkin edelleen erittäin suuret.

Ruoan globaali kysyntä kasvaa vahvasti

Ruuan kysyntä kasvaa jatkuvasti, kun Aasiassa väkiluku kasvaa. Erityisen voimakkaasti tämä koskee kasvis-, voi- ja broilerituotteita, kun taas muiden eläintuotteiden kysyntä todennäköisesti laskee.

Eurooppalaisella sianlihan tuotannolla on kuitenkin Kiinassa kilpailuetua, jota pitäisi pystyä hyödyntämään.

”Erityisesti Aasiassa ja Euroopassa käytännössä kaikki maatalousmaa on jo käytössä. Kasvun on tultava tuotannon tehostumisesta. Kun Aasian väestö kasvaa tulevaisuudessakin, on eurooppalaisella tuotannolla mahdollisuus olla aktiivinen ruokaturvan toimija, ” sanoo Pellervon Brysselin asiamies Rauli Albert.

Euroopassa kuluttaja- ja palvelutuotteiden merkitys kasvaa tulevaisuudessa.

Ruokaketjua on perinteisesti leimannut toimivaksi koettu Just-in-Time –ajattelu. Tämä tarkoittaa, että tehtailla ei juuri ole pidetty varastoja, vaan raaka-aine saapuu suoraan jalostettavaksi. Ja valmiit tuotteet jatkavat matkaa mahdollisimman pian eteenpäin.  

Viime vuosien isot vastainkäymiset, vuoden 2018 kuivuus ja sen jälkeen koronakriisi ovat kuitenkin aiheuttaneet suuria vaihteluita kysynnälle. Käytännöt ovat siirtymässä Just-in-Case -malliin eli varautumisen laajentamiseen sekä raaka-aineiden että valmiiden tuotteiden osalta. Ihan helppoa tällainen muutos ei elintarveketuotannolle ole.     

Press Release – COGECA BUSINESS FORUM International agri-cooperatives on building resilient and sustainable global food supply chains (pdf)

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Vuoden osuustoimintateoksi valittiin Oulun Seudun Sähkön edullinen energia

Oulun Seudun Sähkön asiakasomistajilleen tarjoama vakaa ja edullinen energian hinta on valittu Vuoden osuustoimintateoksi osuuskuntien keskusjärjestö Pellervon järjestämässä valtakunnallisessa kilpailussa. Siinä haettiin toimintaa, jossa yrityksen osuustoiminnallisuus tulee erityisen vahvasti esille ja jäsenille on tuotettu erityisen merkityksellistä yhteistä etua.

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.