Cocega Business Forum: Osuuskunnat edelläkävijöitä ruokaketjun kestävyyden kehittämisessä

Tulevaisuuden ruokaketjun pitää vastata niin ilmastonmuutoksen aiheuttamiin kuin odottamattomiinkin kriiseihin. Iskunkestävyyttä tarvitaan, ja osuustoiminta on tässä keskeisessä roolissa.

Euroopan maataloustuottajien osuuskuntien kattojärjestön Cocegan edustajat kokoontuivat Tanskaan 6. lokakuuta Cocega Business Forumiin keskustelemaan siitä, millä keinoin rakennetaan kestäviä ja vastuullisia globaaleja ruokaketjuja.

”Pandemian aikana eurooppalaiset maatalousosuuskunnat osoittivat suuren joustamiskykynsä”, kehui Cocegan pääsihteeri Ramon Armengol.

Hänen mukaansa osuuskunnat onnistuivat sekä pärjäämään isojen haasteiden kanssa että luomaan uusia toiminatatapoja ja ratkaisuja. Maailmanlaajuisesti paineet ovat kuitenkin edelleen erittäin suuret.

Ruoan globaali kysyntä kasvaa vahvasti

Ruuan kysyntä kasvaa jatkuvasti, kun Aasiassa väkiluku kasvaa. Erityisen voimakkaasti tämä koskee kasvis-, voi- ja broilerituotteita, kun taas muiden eläintuotteiden kysyntä todennäköisesti laskee.

Eurooppalaisella sianlihan tuotannolla on kuitenkin Kiinassa kilpailuetua, jota pitäisi pystyä hyödyntämään.

”Erityisesti Aasiassa ja Euroopassa käytännössä kaikki maatalousmaa on jo käytössä. Kasvun on tultava tuotannon tehostumisesta. Kun Aasian väestö kasvaa tulevaisuudessakin, on eurooppalaisella tuotannolla mahdollisuus olla aktiivinen ruokaturvan toimija, ” sanoo Pellervon Brysselin asiamies Rauli Albert.

Euroopassa kuluttaja- ja palvelutuotteiden merkitys kasvaa tulevaisuudessa.

Ruokaketjua on perinteisesti leimannut toimivaksi koettu Just-in-Time –ajattelu. Tämä tarkoittaa, että tehtailla ei juuri ole pidetty varastoja, vaan raaka-aine saapuu suoraan jalostettavaksi. Ja valmiit tuotteet jatkavat matkaa mahdollisimman pian eteenpäin.  

Viime vuosien isot vastainkäymiset, vuoden 2018 kuivuus ja sen jälkeen koronakriisi ovat kuitenkin aiheuttaneet suuria vaihteluita kysynnälle. Käytännöt ovat siirtymässä Just-in-Case -malliin eli varautumisen laajentamiseen sekä raaka-aineiden että valmiiden tuotteiden osalta. Ihan helppoa tällainen muutos ei elintarveketuotannolle ole.     

Press Release – COGECA BUSINESS FORUM International agri-cooperatives on building resilient and sustainable global food supply chains (pdf)

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.