Cocega Business Forum: Osuuskunnat edelläkävijöitä ruokaketjun kestävyyden kehittämisessä

Tulevaisuuden ruokaketjun pitää vastata niin ilmastonmuutoksen aiheuttamiin kuin odottamattomiinkin kriiseihin. Iskunkestävyyttä tarvitaan, ja osuustoiminta on tässä keskeisessä roolissa.

Euroopan maataloustuottajien osuuskuntien kattojärjestön Cocegan edustajat kokoontuivat Tanskaan 6. lokakuuta Cocega Business Forumiin keskustelemaan siitä, millä keinoin rakennetaan kestäviä ja vastuullisia globaaleja ruokaketjuja.

”Pandemian aikana eurooppalaiset maatalousosuuskunnat osoittivat suuren joustamiskykynsä”, kehui Cocegan pääsihteeri Ramon Armengol.

Hänen mukaansa osuuskunnat onnistuivat sekä pärjäämään isojen haasteiden kanssa että luomaan uusia toiminatatapoja ja ratkaisuja. Maailmanlaajuisesti paineet ovat kuitenkin edelleen erittäin suuret.

Ruoan globaali kysyntä kasvaa vahvasti

Ruuan kysyntä kasvaa jatkuvasti, kun Aasiassa väkiluku kasvaa. Erityisen voimakkaasti tämä koskee kasvis-, voi- ja broilerituotteita, kun taas muiden eläintuotteiden kysyntä todennäköisesti laskee.

Eurooppalaisella sianlihan tuotannolla on kuitenkin Kiinassa kilpailuetua, jota pitäisi pystyä hyödyntämään.

”Erityisesti Aasiassa ja Euroopassa käytännössä kaikki maatalousmaa on jo käytössä. Kasvun on tultava tuotannon tehostumisesta. Kun Aasian väestö kasvaa tulevaisuudessakin, on eurooppalaisella tuotannolla mahdollisuus olla aktiivinen ruokaturvan toimija, ” sanoo Pellervon Brysselin asiamies Rauli Albert.

Euroopassa kuluttaja- ja palvelutuotteiden merkitys kasvaa tulevaisuudessa.

Ruokaketjua on perinteisesti leimannut toimivaksi koettu Just-in-Time –ajattelu. Tämä tarkoittaa, että tehtailla ei juuri ole pidetty varastoja, vaan raaka-aine saapuu suoraan jalostettavaksi. Ja valmiit tuotteet jatkavat matkaa mahdollisimman pian eteenpäin.  

Viime vuosien isot vastainkäymiset, vuoden 2018 kuivuus ja sen jälkeen koronakriisi ovat kuitenkin aiheuttaneet suuria vaihteluita kysynnälle. Käytännöt ovat siirtymässä Just-in-Case -malliin eli varautumisen laajentamiseen sekä raaka-aineiden että valmiiden tuotteiden osalta. Ihan helppoa tällainen muutos ei elintarveketuotannolle ole.     

Press Release – COGECA BUSINESS FORUM International agri-cooperatives on building resilient and sustainable global food supply chains (pdf)

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.