Lumimuutos Osuuskunta voittanut 100 000 euron kansainvälisen ilmastopalkinnon

Skotlantilaisen St Andrewsin yliopiston jakaman ympäristöpalkinnon tavoitteena on tunnustaa ja tukea innovatiivisia ja inspiroivia toimia ympäristöhaasteiden kuten ilmastokriisin ratkaisemiseksi. Tänä vuonna se päätettiin myöntää pohjoiskarjalalaiselle Lumimuutos Osuuskunnalle kiitoksena heidän luonnonelinympäristöjä ennallistavasta ja maailman luontaistalouksia tukevasta työstään.

”St Andrews -palkinto on jo muuttanut meitä. Henkilökunta ja mukana olevat yhteisöt tuntevat, että heidän pitkäaikainen sitoutumisensa kotiseutuunsa sekä maisemiin, joita he ennallistavat, on todella tunnustettu tässä mittakaavassa ensimmäistä kertaa. Tiedämme, että tällä työllä on merkitystä koko Euroopalle, kun ottaa huomioon näiden alueiden kriittinen rooli pohjoisen kesän aikana tänne saapuvien miljardien lintujen pesintäalueina.”

”Lisäksi lievennämme ilmastonmuutoksen vaikutuksia ennallistaessamme turvemaita. Toivomme, että tämä tunnustus johtaa laajaan yhteistyöhön pohjoisen luonnon ennallistamisen puolesta, joka kunnioittaa tätä elämäntyönään tekeviä paikallisia ja alkuperäiskansoja, erityisesti naisia, jotka johtavat meitä tässä työssä kuten Kaisu Mustonen ja Pauliina Feodoroff,” sanoo Lumimuutos osuuskunnan puheenjohtaja ja perustaja Tero Mustonen St. Andrewsin nettisivuilla.

Kilpailuun osallistui 200 toimijaa ympäri maailmaa. Muut finalistit olivat yhteisölähtöistä mangrovejen säilyttämistä ja rannikkokalastuksen palauttamista tukeva Planet Indonesia sekä kaupunkiviljelmillä ruokapulaa ja köyhyyttä vastaan taisteleva Cities Without Hunger Brazil.

Lumimuutos on itsenäinen, voittoa tavoittelematon osuuskunta, joka harjoittaa ammattimaista kalastusta, ennallistaa luonnonelinympäristöjä ja tukee luontaistalouksia ympäri maailmaa. Osuuskunnan kotipaikka sijaitsee Selkien kylässä Kontiolahdella, Pohjois-Karjalassa.

Lumimuutos perustettiin ensi muodossaan vuonna 2000. Toiminnan ytimessä on ammattimainen talvinuottaus ja sen tukeminen, muut kotimaiset kumppanuudet eri luontaistaloustoimijoiden kanssa sekä paikalliskulttuureja ja luontoa tukeva toiminta. OSK Lumimuutos on myös laajasti kalottialueella sekä muualla maailmalla toimiva kansainvälinen järjestö.

St Andrewsin ympäristöpalkintoa on jaettu vuodesta 1998 lähtien.

Lue lisää: St. Andewsin ympäristöpalkinto ja Osuuskunta Lumimuutos

Lumimuutos on mukana Pellervon Aamussa 4.11. klo 9-9.50

Jaa artikkeli

Lue myös

Reilun kaupan tiloilla kehitetään ilmastoystävällisempiä viljelytapoja

Viikolla 43 vietettävä Reilun kaupan viikko pureutuu ilmastonmuutokseen, joka on tehnyt viljelijöiden arjesta ja toimeentulosta yhä epävarmempaa. Yksi ilmastonmuutokselle herkimmistä raaka-aineista on kahvi. Entistä lämpimämmät ja kosteammat olosuhteet saavat kahvin kukat putoamaan liian aikaisin ja kasvitaudit yleistymään. Reilun kaupan tiloilla kahvipensaita on vaihdettu uusiin kestävämpiin pensaisiin ja osuuskuntia on koulutettu pitkäjänteisimmiksi ja strategisemmiksi. Työn seurauksena tuotanto on kasvanut ja kestää nykyään paremmin ilmastonmuutoksen riskejä.

Osuuspankit kutsuvat omistaja-asiakkaitaan valitsemaan vastuullisuustekoja

OP:n perustehtävästä kumpuavaa vastuullisuustyötä halutaan kehittää tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Osana omistaja-asiakasohjelmaansa OP kutsuu ensimmäistä kertaa omistaja-asiakkaansa osallistumaan tulevien vastuullisuustekojen valintaan. OP Mediassa on 4.-31.10. avoinna kyselylomake, jolla voi ottaa kantaa oman osuuspankin vastuullisuustyöhön.

Tietosuoja-asetusten hallintakeskus

Sivuston evästeet

Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, joita verkkosivustot tallentavat tietokoneellesi tai mobiililaitteellesi, kun käyt sivustolla. Evästeet tallentavat erilaisia tietoja laitteestasi; esimerkiksi selaimen kielen, laitteen sijainnin ja tekniset ominaisuudet.

Evästeitä ei käytetä henkilöllisyyden tunnistamiseen, evästeitä käytetään ainoastaan edellä kuvattuun tarkoitukseen.

PHPSESSID, wordpress_test_cookie, tk_tc, tk_ai, gdpr[consent_types], gdpr[allowed_cookies]

Google Analytics -evästeet

Käytämme Google Analytics -ohjelmaa kerätäksemme tietoja siitä, miten sivustoa käytetään ja miten voimme parhaiten tarjota käyttäjille heidän tarvitsemiaan tietoja.

_ga, _gid
_ga, _gid