Lumimuutos Osuuskunta voittanut 100 000 euron kansainvälisen ilmastopalkinnon

Skotlantilaisen St Andrewsin yliopiston jakaman ympäristöpalkinnon tavoitteena on tunnustaa ja tukea innovatiivisia ja inspiroivia toimia ympäristöhaasteiden kuten ilmastokriisin ratkaisemiseksi. Tänä vuonna se päätettiin myöntää pohjoiskarjalalaiselle Lumimuutos Osuuskunnalle kiitoksena heidän luonnonelinympäristöjä ennallistavasta ja maailman luontaistalouksia tukevasta työstään.

”St Andrews -palkinto on jo muuttanut meitä. Henkilökunta ja mukana olevat yhteisöt tuntevat, että heidän pitkäaikainen sitoutumisensa kotiseutuunsa sekä maisemiin, joita he ennallistavat, on todella tunnustettu tässä mittakaavassa ensimmäistä kertaa. Tiedämme, että tällä työllä on merkitystä koko Euroopalle, kun ottaa huomioon näiden alueiden kriittinen rooli pohjoisen kesän aikana tänne saapuvien miljardien lintujen pesintäalueina.”

”Lisäksi lievennämme ilmastonmuutoksen vaikutuksia ennallistaessamme turvemaita. Toivomme, että tämä tunnustus johtaa laajaan yhteistyöhön pohjoisen luonnon ennallistamisen puolesta, joka kunnioittaa tätä elämäntyönään tekeviä paikallisia ja alkuperäiskansoja, erityisesti naisia, jotka johtavat meitä tässä työssä kuten Kaisu Mustonen ja Pauliina Feodoroff,” sanoo Lumimuutos osuuskunnan puheenjohtaja ja perustaja Tero Mustonen St. Andrewsin nettisivuilla.

Kilpailuun osallistui 200 toimijaa ympäri maailmaa. Muut finalistit olivat yhteisölähtöistä mangrovejen säilyttämistä ja rannikkokalastuksen palauttamista tukeva Planet Indonesia sekä kaupunkiviljelmillä ruokapulaa ja köyhyyttä vastaan taisteleva Cities Without Hunger Brazil.

Lumimuutos on itsenäinen, voittoa tavoittelematon osuuskunta, joka harjoittaa ammattimaista kalastusta, ennallistaa luonnonelinympäristöjä ja tukee luontaistalouksia ympäri maailmaa. Osuuskunnan kotipaikka sijaitsee Selkien kylässä Kontiolahdella, Pohjois-Karjalassa.

Lumimuutos perustettiin ensi muodossaan vuonna 2000. Toiminnan ytimessä on ammattimainen talvinuottaus ja sen tukeminen, muut kotimaiset kumppanuudet eri luontaistaloustoimijoiden kanssa sekä paikalliskulttuureja ja luontoa tukeva toiminta. OSK Lumimuutos on myös laajasti kalottialueella sekä muualla maailmalla toimiva kansainvälinen järjestö.

St Andrewsin ympäristöpalkintoa on jaettu vuodesta 1998 lähtien.

Lue lisää: St. Andewsin ympäristöpalkinto ja Osuuskunta Lumimuutos

Lumimuutos on mukana Pellervon Aamussa 4.11. klo 9-9.50

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.