Lumimuutos Osuuskunta voittanut 100 000 euron kansainvälisen ilmastopalkinnon

Skotlantilaisen St Andrewsin yliopiston jakaman ympäristöpalkinnon tavoitteena on tunnustaa ja tukea innovatiivisia ja inspiroivia toimia ympäristöhaasteiden kuten ilmastokriisin ratkaisemiseksi. Tänä vuonna se päätettiin myöntää pohjoiskarjalalaiselle Lumimuutos Osuuskunnalle kiitoksena heidän luonnonelinympäristöjä ennallistavasta ja maailman luontaistalouksia tukevasta työstään.

”St Andrews -palkinto on jo muuttanut meitä. Henkilökunta ja mukana olevat yhteisöt tuntevat, että heidän pitkäaikainen sitoutumisensa kotiseutuunsa sekä maisemiin, joita he ennallistavat, on todella tunnustettu tässä mittakaavassa ensimmäistä kertaa. Tiedämme, että tällä työllä on merkitystä koko Euroopalle, kun ottaa huomioon näiden alueiden kriittinen rooli pohjoisen kesän aikana tänne saapuvien miljardien lintujen pesintäalueina.”

”Lisäksi lievennämme ilmastonmuutoksen vaikutuksia ennallistaessamme turvemaita. Toivomme, että tämä tunnustus johtaa laajaan yhteistyöhön pohjoisen luonnon ennallistamisen puolesta, joka kunnioittaa tätä elämäntyönään tekeviä paikallisia ja alkuperäiskansoja, erityisesti naisia, jotka johtavat meitä tässä työssä kuten Kaisu Mustonen ja Pauliina Feodoroff,” sanoo Lumimuutos osuuskunnan puheenjohtaja ja perustaja Tero Mustonen St. Andrewsin nettisivuilla.

Kilpailuun osallistui 200 toimijaa ympäri maailmaa. Muut finalistit olivat yhteisölähtöistä mangrovejen säilyttämistä ja rannikkokalastuksen palauttamista tukeva Planet Indonesia sekä kaupunkiviljelmillä ruokapulaa ja köyhyyttä vastaan taisteleva Cities Without Hunger Brazil.

Lumimuutos on itsenäinen, voittoa tavoittelematon osuuskunta, joka harjoittaa ammattimaista kalastusta, ennallistaa luonnonelinympäristöjä ja tukee luontaistalouksia ympäri maailmaa. Osuuskunnan kotipaikka sijaitsee Selkien kylässä Kontiolahdella, Pohjois-Karjalassa.

Lumimuutos perustettiin ensi muodossaan vuonna 2000. Toiminnan ytimessä on ammattimainen talvinuottaus ja sen tukeminen, muut kotimaiset kumppanuudet eri luontaistaloustoimijoiden kanssa sekä paikalliskulttuureja ja luontoa tukeva toiminta. OSK Lumimuutos on myös laajasti kalottialueella sekä muualla maailmalla toimiva kansainvälinen järjestö.

St Andrewsin ympäristöpalkintoa on jaettu vuodesta 1998 lähtien.

Lue lisää: St. Andewsin ympäristöpalkinto ja Osuuskunta Lumimuutos

Lumimuutos on mukana Pellervon Aamussa 4.11. klo 9-9.50

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.