Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause ”Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa” toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Osuuskunnat vastaavat YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin herätyshuutoon. Hän varoitti, että maailma on ”kuilun reunalla – ja liikkuu väärään suuntaan” ja lausui, että ”palauttaakseen luottamuksen ja herättääkseen toivoa tarvitsemme yhteistyötä, vuoropuhelua ja ymmärrystä.” Lähes kahden vuosisadan ajan osuuskunnat ovat vieneet tähän suuntaan. Tätä korostettiin voimakkaasti myös 33. kansainvälisessä osuustoimintakonfrenssissa, jonka Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA järjesti joulukuussa 2021. Konfressissa keskityttiin siihen, kuinka osuuskuntien yhteinen identiteetti saa ne toimimaan maailman ongelmien ratkaisemiseksi, totesi ICA:n pääsihteeri Bruno Roelants.

ICA kutsuu osuuskuntia ympäri maailman levittämään tietoa siitä, kuinka ihmiskeskeinen liiketoimintamallimme on saanut inspiraationsa yhteistoiminnallisista arvoista: itseapu, omavastuu, demokratia, tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja solidaarisuus sekä rehellisyyden, avoimuuden ja sosiaalisen eettisistä arvoista. Vastuu ja toisista välittäminen rakentavat parempaa maailmaa.

Ympäri maailman monilla eri talouden aloilla toimivat osuuskunnat ovat osoittaneet olevansa keskimääräistä kestävämpiä kriisejä vastaan. Ne edistävät taloudellista osallistumista, torjuvat ympäristön pilaantumista ja ilmastonmuutosta, luovat hyviä työpaikkoja, edistävät elintarviketurvaa, pitävät rahoituspääomaa paikallisissa yhteisöissä, rakentavat eettisiä arvoketjuja ja edistävät positiivista rauhaa parantamalla ihmisten aineellisia olosuhteita ja turvallisuutta.

– Osuustoiminta on ainoa yritysmalli, jolla on maailmanlaajuisesti sovitut periaatteet, jotka perustuvat yhteisten eettisten arvojen pohjalle, Bruno Roelants lisäsi.

ICA kehottaa osuuskuntia ympäri maailmaa valmistautumaan juhlimaan osuustoimintapäivää 2. heinäkuuta ja näyttämään maailmalle, kuinka osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa.

Jaa artikkeli

Lue myös

Vuoden osuustoimintateoksi valittiin Oulun Seudun Sähkön edullinen energia

Oulun Seudun Sähkön asiakasomistajilleen tarjoama vakaa ja edullinen energian hinta on valittu Vuoden osuustoimintateoksi osuuskuntien keskusjärjestö Pellervon järjestämässä valtakunnallisessa kilpailussa. Siinä haettiin toimintaa, jossa yrityksen osuustoiminnallisuus tulee erityisen vahvasti esille ja jäsenille on tuotettu erityisen merkityksellistä yhteistä etua.

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.