Kari Huhtalasta osuustoiminnan työelämäprofessori Turun kauppakorkeakouluun

Pellervon osuustoimintajohtaja, kauppatieteiden tohtori Kari Huhtala on nimitetty työelämäprofessoriksi (Professor of Practice) Turun yliopiston kauppakorkeakouluun 1. syyskuuta alkaen.

Osuustoiminnan työelämäprofessuuri sijoittuu yrittäjyyden laitokselle.

Työelämäprofessuuri tuo osuustoimintaa osaksi Turun kauppakorkeakoulun ja toivottavasti myös laajemmin osaksi Turun yliopiston opetusta. Kari Huhtalalla on vankkaa kokemusta osuustoimintapohjaisesta liiketoiminnasta, sen johtamisesta sekä alaan suuntautuvasta koulutus- ja kehittämistoiminnasta.

Tehtävä on osa-aikainen, joten Huhtala jatkaa myös Pellervossa ja Svenska Andelsförbundin toimitusjohtajana.

— Merkittävä osuus suomalaista liiketoimintaa tapahtuu osuustoiminnan tai keskinäisen yhtiön muodossa ja tällaiset yritykset ovatkin usein Turun yliopistosta valmistuneiden työllistäjiä. Työelämäprofessuurin kautta haluamme tiivistää hyvää yhteistyötämme alan kanssa sekä ’arkipäiväistää’ osuustoimintaa opiskelijoiden ja tiedekunnan keskuudessa tuomalla käytännön näkökulmia mm. osuustoiminnan ja osuuskuntayrittäjyyden johtamiseen, haasteisiin ja mahdollisuuksiin, kertoo yrittäjyyden professori Jarna Heinonen.

Kari Huhtalan kokemus ja osaaminen osuustoiminnasta on laajaa ja monipuolista sekä johtajana että luottamushenkilönä erilaisissa vastuullisissa tehtävissä. Työelämätaustaa hänellä on rahoitusalalta ja pienyrittäjyyden neuvonnasta.

Uusi työelämäprofessori on vahvasti verkostoitunut alan keskeisten toimijoiden ja sidosryhmien kanssa. Hän on osaava kouluttaja ja kehittäjä, ja tulee osallistumaan myös opiskelijoiden ohjaukseen sekä osuustoiminnan edistämiseen yliopistossa ja yhteiskunnassa:

— Olen erikoistunut osuuskuntien johtamiseen ja governance-kysymyksiin, etenkin hallituksien näkökulmasta. Myös pienyrittäjyys on lähellä sydäntäni, sillä olen toiminut aiemmin alkavien yritysten neuvojana. Odotan erityisen paljon sitä, että voin vaikuttaa osuuskunnan tunnettuuteen yritysmallina. Tavoitteeni on toimia vaikuttajana ja keskustelijana yliopiston ja eri alojen osuuskuntien välillä, Kari Huhtala kertoo.

Keväällä 2024 valmistuneessa johtamisen ja organisoinnin opetusalaan sijoittuvassa väitöskirjassaan Huhtala tutki tuottajaosuuskuntien hallitusten jäsenten valintaa, siihen liittyviä jännitteitä ja hallituksen rooleja.

— Osuustoiminnan työeläprofessuuri on käynnistetty Turun kauppakorkeakoulussa osuustoiminnallisten ja keskinäisten yritysten lahjoitusvaroin kaksi vuotta sitten. Ensimmäisenä tässä tehtävässä toimi Eliisa Troberg.  Lämmin kiitos vieläkin rahoittajillemme, joita ovat LähiTapiola ja LähiTapiola Varsinais-Suomi, Turun Seudun Osuuspankki, OP Ryhmän tutkimussäätiö, Turun Osuuskauppa ja Pellervo ry, kiittelee Turun kauppakorkeakoulun dekaani Markus Granlund.

— Lahjoitus kertoo alan kiinnostuksesta osuuskuntatoiminnan kouluttamiseen ja tutkimiseen, Granlund jatkaa.

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon lausunto Valtioneuvoston periaatepäätöksestä yrittäjyyteen

Luonnoksessa valtioneuvoston yrittäjyyden periaatepäätökseksi on tunnistettu keskeiset yrittäjyyden edistämisen toimet, joita tarvitaan. Yritysten luottamusta työllistää, kehittää liiketoimintaa ja investoida Suomessa sekä kasvaa ja kansainvälistyä tarvitaan. On myös lisättävä luottamusta siihen, että Suomessa kannattaa ryhtyä yrittäjäksi. Suomen tulee olla myös houkutteleva ulkomaalaisille työntekijöille ja opiskelijoille.

Tilaa uutiskirje