Pellervon viesti kunnille: Osuustoiminnalla elinvoimaa paikallistalouteen

Talous tarvitsee nyt vakautta. Jokaisessa Suomen kunnassa tullaan ensi vuona kamppailemaan vaikeiden kysymysten äärellä, kun pohditaan, mihin rahat koronakriisin jäljiltä riittävät. Osuustoiminta on erinomainen tapa lisätä kunnan elinvoimaa. Nyt jos koska tarvitaan ratkaisuja, joissa löydetään eri toimijoiden voimat yhdistäviä ratkaisuja tuottaa kuntalaisille kestäviä hyötyjä.

Osuustoimintakeskus Pellervo ry:n valtuuskunta kokoontui virtuaalisesti perjantaina 4. joulukuuta päättämään muun muassa järjestön ensi vuoden toimintasuunnitelmasta ja kuntavaaliohjelmasta. Järjestön tavoitteeksi valittiin, että kevään kuntavaaleissa valittavat poliitikot löytäisivät osuustoiminnan nykyistä laajemmin paikallisen yhteistyön työkaluksi.

– Toiveemme on, että perustettaisiin lisää sellaisia julkisyhteisöjen osa- tai kokonaan omistamia osuuskuntia kuten Tampereella ja sen ympäryskunnissa bioenergian tuotannossa tai Pohjois-Suomessa erikoislääkäripalveluiden turvaamisessa jo on. Eli että osuuskunta on apuvälineenä ratkomassa julkisen sektorin yhteistä intressiä, toteaa Pellervon valtuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Uusitalo.   

– Moni ei ehkä ole tullut ajatelleeksi, että osuuskunnassa voivat olla jäseninä niin kunnalliset organisaatiot kuin yrityksetkin, ei vain yksityiset kansalaiset. Yhteistyö on keskeinen toiminnan ominaispiirre. Tämä onkin erinomainen keino saada kunnan ja kuntalaisten resurssit tehokäyttöön.

Lisäksi Pellervossa toivotaan, että osuustoiminnan tunnettuus ja ymmärrys liiketoiminnan päämääristä lisääntyisi. Monessa kunnassa jo olemassa olevat osuustoiminnalliset yritykset tuovat merkittävää vakautta ja taloudellisia pääomia, jotka eivät karkaa ulkomaille.

Uusitalo ja Pikkarainen jatkavat valtuuskunnan johdossa

Valtuuskunta päätti myös järjestön henkilövalinnoista: Ilkka Uusitalo jatkaa valtuuskunnan puheenjohtajana. Hän toimii LSO:n ja OP Kantrisalon hallituksissa sekä Metsäliiton hallintoneuvostossa. Varapuheenjohtajana jatkaa puolestaan Matti Pikkarainen, joka toimii SOK:n ja Osuuskauppa Arinan hallintoneuvostojen puheenjohtajana.

Pellervon hallituksessa valittiin kolmivuotiselle toimikaudelle jatkamaan johtaja Petri Pitkänen LähiTapiolasta, professori Anu Puusa Itä-Suomen yliopistosta ja Pohjois-Karjalan Osuuskaupan hallituksesta sekä ruotsinkielisen osuustoimintajärjestön Finlands Svenska Andelsförbundin puheenjohtaja Stefan Saaristo sekä toimikaudelle 2020-2021 Metsäliitto Osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja, maatalousyrittäjä Jussi Linnaranta.

Jaa artikkeli

Lue myös

No posts found.