YK:n yleiskokous julisti heinäkuun kokouksessaan New Yorkissa vuoden 2025 Kansainväliseksi osuustoimintavuodeksi (IYC2025). Vuoden aikana halutaan korostaa osuuskuntien maailmanlaajuista merkitystä ja painottaa, että osuuskuntamalli on tärkeä keino vastata erilaisiin globaaleihin haasteisiin. Lisäksi alleviivataan osuuskuntien merkittävää roolia kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) edistämisessä.
YK:n yleiskokous suosittelee päätöslauselmassaan tapoja juhlistaa vuotta ja kannustaa kaikkia jäsenvaltioitaan sekä asiaankuuluvia sidosryhmiä hyödyntämään juhlavuotta osuuskuntien sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen edistämiseksi. Se muun muassa kehottaa jäsenvaltioita harkitsemaan kansallisten komiteoiden perustamista koordinoimaan ja valmistelemaan kaikkia IYC2025-toimintoja.
”Yleiskokouksen päätös ei voisi tulla parempaan aikaan. Osuuskuntien innovatiiviset panokset kestävään kehitykseen ovat ratkaisevan tärkeitä, kun lähestymme vuotta 2030 ja pyrimme saavuttamaan asetetut tavoitteet,” sanoi YK:n talous- ja sosiaaliasioiden osaston apulaispääsihteeri Li Junhua. ”Toinen Kansainvälinen osuustoimintavuosi tarjoaa mahdollisuuden mobilisoida kaikki sidosryhmät tukemaan ja laajentamaan osuuskuntien toimintaa kaikkialla, vahvistaen niiden panosta paremman maailman rakentamiseksi.”
Virallinen lanseeraus ICA:n yleiskokouksessa
Kansainvälisen osuustoimintavuoden niin kutsuttu pehmeä lanseeraus tapahtui 9. heinäkuuta YK:n korkean tason poliittisen foorumin aikana YK:n päämajassa New Yorkissa. Tilaisuuden järjesti osuuskuntien edistämis- ja kehittämiskomitea (COPAC) yhteistyössä Mongolian pysyvän YK-edustuston kanssa. Tapahtumassa juhlistettiin myös vuosittaista Kansainvälistä osuuskuntapäivää, jota vietetään aina heinäkuun ensimmäisenä lauantaina. Katso tallenne.
Juhlavuoden virallinen lanseeraus tapahtuu 25. marraskuuta 2024 New Delhissä, Intiassa, Kansainvälisen osuustoimintaliitto ICA:n osuuskuntakonferenssin ja yleiskokouksen aikana. Tätä seuraa viestintäkampanja osuuskuntien yhteiskunnallisista vaikutuksista ja saavutuksista sekä pohdinnoista miten osuustoimintaliikettä vahvistetaan edelleen.
Kansainvälisen osuustoimintavuoden keskeiset tavoitteet ovat:
- Valtiot luovat suotuisan toimintaympäristön osuuskunnille
- Osuuskunnat edistävät yleistä tunnettuutta, kouluttavat uusia johtajia ja tekevät keskenään yhteistyötä
- Instituutiot ja järjestöt panostavat koulutukseen, osaamisen vahvistamiseen, tiedon lisäämiseen sekä kansainväliseen yhteistyöhön
- Yleisö ymmärtää osuuskuntaidentiteetin ja tukee osuuskuntahankkeita