Väitös Vaasan yliopistossa: Länsi-Euroopan osuus- ja säästöpankit toivat vakautta talouskriiseihin

Kauppatieteiden maisteri Jari-Mikko Meriläisen Vaasan yliopistossa tekemästä väitöskirjatutkimuksesta käy ilmi, että Länsi-Euroopan osuuskuntamuotoiset pankit ja säästöpankit toimivat iskunvaimentimena vuosien 2008–2009 finanssikriisissä ja sitä seuranneessa Euroopan velkakriisissä.

”Osuuskuntamuotoiset pankit ja säästöpankit eivät osallistuneet talouskriisiä edeltävään rajuun luottokannan kasvuun eivätkä ne liikepankkien tavoin leikanneet antolainaustaan finanssikriisin puhjetessa. Sen vuoksi niiden luottokannan kasvu oli selvästi vähemmän suhdanteista riippuvaista kuin liikepankeilla”, sanoo Vaasan yliopistossa perjantaina taloustieteen alalta väittelevä Meriläinen.

Koska osuuskuntamuotoisilla pankeilla ja säästöpankeilla on tietyissä Keski- ja Pohjois-Euroopan maissa merkittäviä markkinaosuuksia, luottokannan kasvu oli näissä maissa keskimäärin selvästi vähemmän syklistä kuin se oli maissa, joiden pankkisektori koostuu pääosin liikepankeista.

Väitöskirjan tulokset kertovat, että osuuskuntamuotoiset pankit ja säästöpankit ovat suunnitelleet toimintansa vakautta ja toiminnan jatkuvuutta silmälläpitäen.

”Osuuspankit ja säästöpankit säilyivät voittajina taantumassa”

Meriläisen mukaan syyt eroille osuuskuntamuotoisten pankkien, säästöpankkien ja liikepankkien toimintatavoissa ovat liiketoiminnan fundamenteissa. Osuuskuntamuotoiset pankit ja säästöpankit eivät ole yksisilmäisesti voittoa ja osakkeenomistajien etua maksimoivia pankkeja, vaan niiden toiminnan tavoitteet ovat monimuotoisempia ja eri sidosryhmien etuja huomioonottavampia.

”Sen vuoksi liikepankit täytyy sääntelyllä pakottaa siihen, mikä voittoa tavoittelemattomissa osuuskunnissa ja säästöpankeissa on jo toteutettu omaehtoisesti. Osuuskuntamuotoiset pankit ja säästöpankit toivat vakautta vuosien 2008–2009 myllerrykseen ja selviytyivät kiistatta voittajina Eurooppaa runnelleesta taantumasta”, hän sanoo.

Espanja muodostaa tässä asiassa poikkeuksen: sen vuosisatainen säästöpankkisektori romahti ja katosi Espanjan taloutta vavisuttaneessa kiinteistökuplassa.

KTM Jari-Mikko Meriläisen taloustieteen alaan kuuluva väitöstutkimus “Essays on Financial Stability and Bank Ownership Type” tarkastetaan perjantaina 8.12.2017 klo 12 Vaasan yliopiston Nissi-auditoriossa (K218, Tritonia). Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii professori Giovanni Ferri (LUMSA University, Italia) ja kustoksena professori Panu Kalmi. Väitöstilaisuus on englanninkielinen.

Jaa artikkeli

Lue myös

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.