Paasikivi talousmiehenä -seminaari perjantaina 28.8.: J.K. Paasikivi oli myös osuustoiminnan vahva edistäjä

 

Juho Kusti Paasikiven syntymästä on tänä vuonna kulunut 150 vuotta. Hänet muistetaan kolminkertaisena pääministerinä ja Suomen idänpolitiikan vakauttaneena presidenttinä. Paasikivi oli kuitenkin monessa muussakin mukana. Talousmiehenä oli viemässä eteenpäin niin osuustoimintaliikettä kuin perustamassa Osuuspankki-ryhmää, jonka hallinnossa hän toimi pitkään.   

Osuustoimintakeskus Pellervon, Paasikiven Nuoriskylän Säätiön ja Keravan kaupungin järjestämässä juhlaseminaarissa tuotiin perjantaina esille hänen vähemmän tunnettua vaikutustaan Suomen taloudelliseen menestykseen. 

– Paasikivi on suomalaisen osuustoiminnan pioneeri liikkeen alkuräjähdyksen vuosilta eli 1900-luvun alusta. Hän oli keskeisessä roolissa siinä, että Suomeen saatiin osuuskuntalaki ja yritystoiminnan muut kelvolliset puitteetkertoo Osuustoimintakeskus Pellervon toimitusjohtaja Sami Karhu 

Pellervon ensimmäinen lakimies 

Vähemmän tunnettua on, että Paasikivi oli vahvasti organisoimassa osuustoimintajärjestö Pellervon toiminnan käynnistymistäHän oli uudistaja, joka näki osuustoimintamallin tuovan merkittävästi taloudellista hyvinvointia kansalle. Suomesta piti saada kulutuskykyinen yhteiskunta. Paasikivi aloitti 1901 Pellervon historian ensimmäisenä palkattuna lakimiehenä ja johtokunnan sihteerinä, ja työssään hän avitti lukuisten osuuskuntien perustamista.  

Myös myöhemmillä vuosillaan Paasikivi oli suomalaisen osuuskuntaliikkeen symboli.  Hän oli koko ikänsä Pellervon henkilöjäsen. Kansallis-Osake-Pankin pääjohtajana hän oli aktiivisesti tukemassa lainoja monenkokoisille osuuskunnille ja toimi hyvin näkyvästi osuusliike Elannossa.  

 Paasikiveä lainatakseni, meistä kansalaisista itsestämme riippuu, miten osallistumme ja toimimme. Nykyään 90 prosenttia suomalaisista on mukana osuustoiminnassa. Uudet mahdollisuudet siintävät edessämme. Paasikiven perintö tuo toivoa nyky-yhteiskuntaankin, totesi Karhu puheessaan. 

Osuustoiminta rakentaa hyvinvointia  

Samoilla linjoilla oli juhlaesitelmässään myös OP-ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio. Hän muistutti, että Suomen tällä hetkellä selkeästi suurin pankkikonserni on menestynyt ja menestyy yhtä hyvin kuin Suomi kansakuntana menestyy. Osuustoimintamalli on yhteiseksi hyödyksi.  

Talousseminaarissa puhuivat myös professori Anu Puusa, valtiotieteen tohtori Erkki Liikanen ja Valtiokonttorin apulaisjohtaja Mika Arola. 

Lisätietoja: Sami Karhu, toimitusjohtajaOsuustoimintakeskus Pellervo, p. 0400 545 989  

Paasikivi osuustoiminnan tienraivaajana -katsaus ja muuta historiaajkpaasikivi.fi 

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.