Paasikivi talousmiehenä -seminaari perjantaina 28.8.: J.K. Paasikivi oli myös osuustoiminnan vahva edistäjä

 

Juho Kusti Paasikiven syntymästä on tänä vuonna kulunut 150 vuotta. Hänet muistetaan kolminkertaisena pääministerinä ja Suomen idänpolitiikan vakauttaneena presidenttinä. Paasikivi oli kuitenkin monessa muussakin mukana. Talousmiehenä oli viemässä eteenpäin niin osuustoimintaliikettä kuin perustamassa Osuuspankki-ryhmää, jonka hallinnossa hän toimi pitkään.   

Osuustoimintakeskus Pellervon, Paasikiven Nuoriskylän Säätiön ja Keravan kaupungin järjestämässä juhlaseminaarissa tuotiin perjantaina esille hänen vähemmän tunnettua vaikutustaan Suomen taloudelliseen menestykseen. 

– Paasikivi on suomalaisen osuustoiminnan pioneeri liikkeen alkuräjähdyksen vuosilta eli 1900-luvun alusta. Hän oli keskeisessä roolissa siinä, että Suomeen saatiin osuuskuntalaki ja yritystoiminnan muut kelvolliset puitteetkertoo Osuustoimintakeskus Pellervon toimitusjohtaja Sami Karhu 

Pellervon ensimmäinen lakimies 

Vähemmän tunnettua on, että Paasikivi oli vahvasti organisoimassa osuustoimintajärjestö Pellervon toiminnan käynnistymistäHän oli uudistaja, joka näki osuustoimintamallin tuovan merkittävästi taloudellista hyvinvointia kansalle. Suomesta piti saada kulutuskykyinen yhteiskunta. Paasikivi aloitti 1901 Pellervon historian ensimmäisenä palkattuna lakimiehenä ja johtokunnan sihteerinä, ja työssään hän avitti lukuisten osuuskuntien perustamista.  

Myös myöhemmillä vuosillaan Paasikivi oli suomalaisen osuuskuntaliikkeen symboli.  Hän oli koko ikänsä Pellervon henkilöjäsen. Kansallis-Osake-Pankin pääjohtajana hän oli aktiivisesti tukemassa lainoja monenkokoisille osuuskunnille ja toimi hyvin näkyvästi osuusliike Elannossa.  

 Paasikiveä lainatakseni, meistä kansalaisista itsestämme riippuu, miten osallistumme ja toimimme. Nykyään 90 prosenttia suomalaisista on mukana osuustoiminnassa. Uudet mahdollisuudet siintävät edessämme. Paasikiven perintö tuo toivoa nyky-yhteiskuntaankin, totesi Karhu puheessaan. 

Osuustoiminta rakentaa hyvinvointia  

Samoilla linjoilla oli juhlaesitelmässään myös OP-ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio. Hän muistutti, että Suomen tällä hetkellä selkeästi suurin pankkikonserni on menestynyt ja menestyy yhtä hyvin kuin Suomi kansakuntana menestyy. Osuustoimintamalli on yhteiseksi hyödyksi.  

Talousseminaarissa puhuivat myös professori Anu Puusa, valtiotieteen tohtori Erkki Liikanen ja Valtiokonttorin apulaisjohtaja Mika Arola. 

Lisätietoja: Sami Karhu, toimitusjohtajaOsuustoimintakeskus Pellervo, p. 0400 545 989  

Paasikivi osuustoiminnan tienraivaajana -katsaus ja muuta historiaajkpaasikivi.fi 

Jaa artikkeli

Lue myös

Sijoitusosuuskunta Arvo on matkalla pörssiin

Keski- ja Pohjoispohjanmaalle alueellista elinvoimaa toiminnallaan tavoitteleva osuuskunta tavoittelee osuuksiensa uudeksi kauppapaikaksi Helsingin pörssissä toimivaa First North -listaa. Siitä tulisi tämän markkinaympäristön ensimmäinen osuuskunta.

Uusi terveyskauppojen yhteisö BioPro osuuskunta luottaa kotimaisuuteen, kauppiasvetoisuuteen ja hyvään henkilökohtaiseen palveluun

Suomeen on syntynyt uusi terveyskaupan yhteisö, kun yhdeksän pitkän linjan terveystuotealan yrittäjää perustivat BioPro osuuskunnan. BioPron toiminta käynnistyi Espoossa keväällä 2022, kun ensimmäinen BioPro -nimen alla toimiva myymälä aloitti toimintansa Espoon Lippulaivassa. Tällä hetkellä kauppoja löytyy jo yhteensä 12 eri puolilla Suomea. Tammikuussa 2023 BioPro kauppiaat kokoontuivat osuuskunnan perustamiskokoukseen, jonka jälkeen yhteistoiminta pääsee virallisemmin käyntiin.