S-ryhmä leikkasi ilmastopäästöjään jo 70 prosenttia

S-ryhmä on pudottanut oman toimintansa hiilipäästöjä vuodesta 2015 vuoden 2020 loppuun jo 70 prosenttia. Kaikkiaan ryhmän tavoitteena on leikata päästöjään 90 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, ja vähennyksissä on nyt edetty selvästi etupainotteisesti.

S-ryhmän oma toiminta tuotti viime vuonna yhteensä 119 700 tonnia hiilidioksidia. Määrä oli 20 prosenttia pienempi kuin vuonna 2019 ja 70 prosenttia pienempi kuin 2015.

‑ Olimme viime vuoden lopussa vähennyksissä 5‑6 prosenttia edellä suhteessa vuodelle 2030 asetettuun päästötavoitteeseemme. Mennyt lämmin kesä aiheutti omat haasteensa myös sähkönkulutukselle, mutta siitä huolimatta olemme edenneet suunnitellusti, vastuullisuuspäällikkö Terhi Naukkarinen SOK:lta kertoo.

Hiilipäästöjen nopean pudotuksen keskeisin tekijä on ollut siirtyminen käyttämään pelkästään uusiutuvan sähköä. Kun Simon Sarvisuon tuulipuisto on täysin käytössä vuoden 2022 alussa, S-ryhmä tuottaa itse uusiutuvaa sähköä niin, että se kattaa 85 prosenttia ryhmän kulutuksesta.

Naukkarisen mukaan myös energiatehokkuuden parantaminen on edennyt S-ryhmässä hyvin.

– Vuonna 2020 tehostimme suhteellista energiankäyttöämme yhdeksän prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja 15 prosenttia vuoteen 2015 verrattuna.

S-ryhmä julkisti keväällä 2020 kunnianhimoiset ilmastotavoitteensa, joiden mukaan se on oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen vuonna 2025. Tuolloin ryhmä siis poistaa ilmasta enemmän hiiltä kuin sitä sinne tuottaa.

Päästöjen radikaalin leikkaamisen lisäksi tavoitteen toteuttaminen vaatii jäljelle jäävien, esimerkiksi kaukolämmöstä syntyneiden päästöjen kompensoimista erilaisilla hiilensidontahankkeilla. Kompensoinnin tarve pienenee vuosikymmenen aikana päästövähennystavoitteen lähestyessä. Omien ilmastotoimiensa lisäksi S-ryhmä on haastanut tavarantoimittajansa mukaan Iso juttu -kampanjaan, jossa on tarkoitus vähentää hiilipäästöjä yhteensä miljoona tonnia. Mukaan on lähtenyt jo yli sata yritystä.

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.