Iso-Britannia parantaa yhteiskunnallisten yritysten asemaa

Ison-Britannian hallitus myöntää verohelpotuksia yhteiskunnallisille yrityksille tavoitteenaan lisätä niihin kohdistuvien investointien määrää. Asiasta uutisoi The Telegraph -lehti. Lehden mukaan huhtikuusta lähtien pääomasijoituksista  ja tietyistä velkasijoituksista yhteiskunnallisiin yrityksiin saa 30 prosentin verovähennyksen. Uusi  Social impact bond (SIB) – rahoitusjärjestelmä antaa sosiaalista hyvää tuottaville yrityksille mahdollisuuden kerätä rahoitusta ilman osakeantia.

Käyttöönotettava SIB-järjestelmä on lähtökohtaisesti luotu uudistamaan julkisten palvelujen tuottamista. Sen tarkoitus on parantaa julkisesti rahoitettujen palveluiden yhteiskunnallisia vaikutuksia liittämällä rahoitus sosiaalisten päämäärien saavuttamiseen.

Sijoittajat rahoittavat projektin aloituksen ja saavat palautuksen saavutettujen yhteiskunnallisten tulosten ja julkisen sektorin säästöjen perusteella. Esimerkiksi terveydenhuollossa mittareina ei käytetä lääkärien tai operaatioiden määrää vaan esimerkiksi parantunutta terveydentilaa.  Lue lisää: https://www.gov.uk/social-impact-bonds

Toisin kuin muilla yrityksillä ja hyväntekeväisyysjärjestöillä, yhteiskunnallisilla yrityksillä ei ole aiemmin ollut käytössä verohelpotuksia Isossa-Britanniassa. Telegraphin mukaan Ison-Britannian aloite on ensimmäinen laatuaan Euroopassa.

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.