Journalistiliitto perustaa työosuuskunnan jäsentensä tueksi

Suomen Journalistiliitto tiedotti sen valtuuston päättäneen media-alalla toimivan osuuskunnan perustamisesta.

Voittoa tavoittelematon osuuskunta auttaa journalistiliiton jäseniä free- ja pätkätyön tekemisessä. Osuuskunta toimii jäsenensä työnantajana ja hoitaa työnantajavelvollisuuksia, kuten palkanmaksun, sotu- ja eläkemaksujen maksamisen, verojen maksamisen sekä kirjanpidon ja tilinpäätöksen.

”Työosuuskunnassa toimiminen säästää paperityöltä ja byrokratialta. Näin aikaa jää enemmän omaan ydinosaamiseen”, sanoo Journalistiliiton työehtoasiamies Jussi Salokangas.

Journalisti on osuuskunnassa palkansaajan asemassa, mikä helpottaa hänen asemaansa työmarkkinoilla, Salokangas korostaa.

”Osuuskunta voi muun muassa auttaa riittävän palkkiotason määrittelyssä.”

Osuuskunnan toiminta alkaa aikaisintaan syksyllä 2016.

Suomen freelance-journalistien (SFJ) puheenjohtaja Hanna-Kaisa Hämäläinen kuvailee SJL:n valtuuston päätöstä historialliseksi ja ainutlaatuiseksi.

”Yksikään suomalainen ammattiliitto ei ole tätä ennen perustanut jäsenilleen osuuskuntaa. Muut tulevat seuraamaan Journalistiliittoa tässä. Kuvaavaa on, että osuuskuntahanke on herättänyt suurta kiinnostusta Tanskaa, Hollantia ja Ruotsia myöten.”

Hämäläisen mukaan tässä ajassa tarvitaan uusia, rohkeita avauksia.

”Osuuskunta ratkaise kaikkia työelämän silppuuntumisen ongelmia. Journalistiliiton jäsenille se kuitenkin antaa työkalun itsensä työllistämiseen.”

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.