Reilun kaupan tiloilla kehitetään ilmastoystävällisempiä viljelytapoja

Reilu kauppa tunnetaan erityisesti viljelijöiden ja työntekijöiden toimeentulon edistämisestä tuotteen alkulähteellä, viljelypalstoilla ja plantaaseilla. Reilun kaupan viljeilijät toimivat nimen omaan osuuskuntien kautta. Viikolla 43 vietettävä Reilun kaupan viikko pureutuu ilmastonmuutokseen, joka on tehnyt viljelijöiden arjesta ja toimeentulosta yhä epävarmempaa.

Kampanjaviikolla tuodaan esille ilmastomuutoksen vaikutuksia viljelyolosuhteisiin, mutta myös sitä, miten Reilun kaupan viljelijät ovat omalta osaltaan pystyneet muuttamaan toimintaansa ilmastoystävällisemmäksi. Pienillä teoilla on reilu vaikutus -kampanja näyttää havahduttavia faktoja ilmastonmuutoksen vaikutuksista kahvin, kaakaon, banaanin, puuvillan ja ruusun viljelyyn. Ilmastonmuutos kurittaa erityisesti pienviljelijöitä, joille yhdenkin sadon epäonnistuminen voi uhata toimeentuloa. Suurin osa Reilun kaupan tuotteista viljellään nimenomaan perhe-ja pientiloilla.

“Reilu kauppa tekee systemaattista työtä sen eteen, että kauppajärjestelmä tukee kestävää kehitystä ihmiskunnan ja maapallon puolesta. Viljelijäyhteisöissä koulutamme tuottajia ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja siirtymisessä vähähiiliseen tuotantoon”, Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen kuvailee.

Esimerkiksi Reilun kaupan koulutusohjelma Latinalaisessa Amerikassa kasvatti kahden ensimmäisen vuoden aikana banaaninviljelijöiden satoa lähes 30 prosentilla vähentäen samalla maatalouskemikaalien ja veden kulutusta.

Yksi ilmastonmuutokselle herkimmistä raaka-aineista on kahvi. Entistä lämpimämmät ja kosteammat olosuhteet saavat kahvin kukat putoamaan liian aikaisin ja kasvitaudit yleistymään. Reilun kaupan tiloilla kahvipensaita on vaihdettu uusiin kestävämpiin pensaisiin ja osuuskuntia on koulutettu pitkäjänteisimmiksi ja strategisemmiksi. Työn seurauksena tuotanto on kasvanut ja kestää nykyään paremmin ilmastonmuutoksen riskejä.

Osana Reilun kaupan viikkoa vietetään yhteinen Reilu kahvitauko torstaina 28.10. Tehdään yhdessä Reilun kaupan viikko näkyväksi kahvipöydissä ja sosiaalisessa mediassa!

Lue lisää: reilukauppa.fi

Osallistu somessa: @reilukauppa #reilunkaupanviikko #reilukahvitauko

Osuustoimintakeskus Pellervo on Reilu Kauppa ry:n jäsen.

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.