Suomen Kulttuurirahaston Pellervon rahastosta on nyt haettavissa yhteensä 98 000 euroa apurahoja

Pellervon nimikkorahasto tulee lokakuussa haussa tehtyjen anomusten perusteella jakamaan 98 000 euroa apurahoina osuustoiminnan ja keskinäisyyden kehittämiseen liittyvään tutkimukseen. Päätöksen saajista tekee Suomen Kulttuurirahasto, joka rahastoa hallinnoi.

Hakuaika  päättyy 31. lokakuuta klo 16. Apuharaa voivat hakea kaikki suomalaiset, Suomessa asuvat tai toimivat henkilöt ja yhteisöt. Haettavalla apurahalla työskentely voi alkaa aikaisintaan helmikuussa. Saajat julkistetaan helmikuun toisella viikolla.

Rahasto perustuu silloisen Pellervo-Seuran lahjoitukseen Suomen Kulttuurirahastolle vuonna 1964. Sitä on kerrytetty myös myöhemmin. Rahaston tarkoituksena on edistää kansan taloudellista vaurastumista tukemalla apurahoin osuustoiminnan, keskinäisyyden tai maatilatalouden kehittämiseen liittyvää sosiaalista, taloudellista ja kulttuurillista tutkimusta. 

Yleisesti Suomen Kulttuurirahaston päämääränä on sen oman määritelmän mukaan suomalaiskansallisen henkisen ja taloudellisen viljelyn vaaliminen ja kehittäminen. Säätiön sisällä toimii 800 nimikkorahastosta koostuva keskusrahasto ja 17 maakuntarahastoa. Kulttuurirahasto jakaa apurahoja ja palkintoja tieteen ja taiteen tekijöille sekä kulttuurielämän eri aloille toimiville henkilöille ja yhteisöille.

Hakuohjeet: www.skr.fi

Rahaston esittely 

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon kannanotto osuuskuntaidentiteetistä

Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on joulukuussa 2021 aloittanut arviointiprosessin, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka hyvin globaali osuuskuntaidentiteetti on määritelty. Pellervon hallitus on nyt koostanut suomalaisen osuustoiminnan yhteisen kannanoton osuuskuntaidentiteetistä ja lähettänyt sen ICA:lle.

10 suomalaista maailman 300 suurimman osuustoimintayrityksen joukossa

Suomen suurin osuustoimintaan perustuva yritysryhmä S-ryhmä sijoittuu tuoreella maailmanlistalla sijalle 40. Maailman osuustoimintaliitto ICA:n kokoama World Cooperative Monitor 2023  laittoi jälleen globaalisti järjestykseen 300 suurinta osuuskuntaa, -pankkia ja keskinäistä vakuutusyhtiötä.

EU:n yritysvastuudirektiivin sisällöstä yksimielisyys

Euroopan unionin yritysvastuudirektiivin taustalla on pyrkimys torjua yritysten osallisuutta ihmisoikeusloukkauksiin ja ympäristöhaittoihin. Osuuskuntien osalta on vielä epäselvää, sovelletaanko direktiiviä osuuskuntiin ja mikä Suomen kanta tulee olemaan direktiivin kansallisessa toimeenpanossa.