ICA: osuustoiminnallisten yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi 7 %

Viidettä kertaa julkaistu World Co-operative Monitor (WCM) analysoi jälleen maailman suurimpien osuustoiminnallisten yritysten talouslukuja. 300 suurimman osuuskunnan ja keskinäisen yrityksen yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi 7,20 % edellisestä vuodesta ollen 2 530 miljardia dollaria. Tulokset julkaistiin Kansainvälisen osuustoimintaliiton järjestämässä Osuustoiminta konferenssissa Quebecissä Kanadassa.

“Maailmalla on nyt kasvavaa kiinnostusta osuustoimintaa kohtaan ja siihen pitää vastata edistämällä riittävästi mallin näkyvyyttä. WCM on ainutlaatuinen tietolähde maailman suurimmista osuustoiminta- ja keskinäisistä yrityksistä ja on siten tärkeä väline tietoisuuden lisäämisessä, poliittisessa päätöksenteossa, edunvalvonnassa sekä tutkimuksessa”, muistuttaa Charles Gould, Kansainvälisen osuustoimintaliiton pääsihteeri.

Monitorin tiedot ovat vuodelta 2014 ja ne on kerätty monista eri lähteistä kuten kansallisista ranking-listoista, vuosikertomuksista ja kyselyistä. Vuoden 2016 julkaisu käsittää 2370 osuustoiminnallisen yrityksen tiedot 63 maasta.

Maailman suurimmat osuustoiminnalliset yritykset liikevaihdon mukaan ovat: Crédit Agricole, Ranska (90.21 miljardia $), BVR (pankki), Saksa (70.05 miljardia $), Groupe BPCE (pankki), Ranska (68.96 miljardia $), NH Nonghyup (vakuutus), Etelä-Korea, (63.96 miljadia $) ja State Farm (vakuutus), USA (63.73 miljardia $).

Analysoiduista osuuskunnista ja keskinäisistä 39% toimii vakuutusalalla, yli 32% maataloudessa, 19% tukku- ja vähittäiskaupassa ja 6% pankki ja rahoituspalveluissa. Osa 300 osuuskunnasta on aktiivisia myös terveys- ja sosiaalialalla (1%), teollisuudessa (2%) sekä muissa palveluissa ja toimissa.

Uutta tämän vuoden WCM julkaisussa on, että siellä on omistettu kokonainen luku osuuskuntien pääomalle. Osio keskittyy analysoimaan maailman suurimpien osuuskuntien pääomarakennetta.

Tutustu World Co-operative Monitoriin klikkaamalla tästä.

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Cooperatives Europe tyytyväinen komission julkaisemaan Siirtymäpolkuun ”lähi- ja yhteisötalouden” ekosysteemille

Euroopan komissio haluaa, että EU:n yhteisötaloudesta ja paikallisista yrityksistä tehdään entistä kestävämpiä, vihreämpiä ja digitaalisempia. Marraskuussa 2022 sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton julkisti kauan odotetun Siirtymäpolku (Transition Pathway) -asiakirjan. Euroopan osuustoimintajärjestö Cooperatives Europe suhtautuu myönteisesti Siirtymäpolkuun. Se on tyytyväinen komission perusteelliseen kuulemisprosessiin, johon pääsi myös osallistumaan.