ICA: osuustoiminnallisten yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi 7 %

Viidettä kertaa julkaistu World Co-operative Monitor (WCM) analysoi jälleen maailman suurimpien osuustoiminnallisten yritysten talouslukuja. 300 suurimman osuuskunnan ja keskinäisen yrityksen yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi 7,20 % edellisestä vuodesta ollen 2 530 miljardia dollaria. Tulokset julkaistiin Kansainvälisen osuustoimintaliiton järjestämässä Osuustoiminta konferenssissa Quebecissä Kanadassa.

“Maailmalla on nyt kasvavaa kiinnostusta osuustoimintaa kohtaan ja siihen pitää vastata edistämällä riittävästi mallin näkyvyyttä. WCM on ainutlaatuinen tietolähde maailman suurimmista osuustoiminta- ja keskinäisistä yrityksistä ja on siten tärkeä väline tietoisuuden lisäämisessä, poliittisessa päätöksenteossa, edunvalvonnassa sekä tutkimuksessa”, muistuttaa Charles Gould, Kansainvälisen osuustoimintaliiton pääsihteeri.

Monitorin tiedot ovat vuodelta 2014 ja ne on kerätty monista eri lähteistä kuten kansallisista ranking-listoista, vuosikertomuksista ja kyselyistä. Vuoden 2016 julkaisu käsittää 2370 osuustoiminnallisen yrityksen tiedot 63 maasta.

Maailman suurimmat osuustoiminnalliset yritykset liikevaihdon mukaan ovat: Crédit Agricole, Ranska (90.21 miljardia $), BVR (pankki), Saksa (70.05 miljardia $), Groupe BPCE (pankki), Ranska (68.96 miljardia $), NH Nonghyup (vakuutus), Etelä-Korea, (63.96 miljadia $) ja State Farm (vakuutus), USA (63.73 miljardia $).

Analysoiduista osuuskunnista ja keskinäisistä 39% toimii vakuutusalalla, yli 32% maataloudessa, 19% tukku- ja vähittäiskaupassa ja 6% pankki ja rahoituspalveluissa. Osa 300 osuuskunnasta on aktiivisia myös terveys- ja sosiaalialalla (1%), teollisuudessa (2%) sekä muissa palveluissa ja toimissa.

Uutta tämän vuoden WCM julkaisussa on, että siellä on omistettu kokonainen luku osuuskuntien pääomalle. Osio keskittyy analysoimaan maailman suurimpien osuuskuntien pääomarakennetta.

Tutustu World Co-operative Monitoriin klikkaamalla tästä.

 

Jaa artikkeli

Lue myös

Ny arbetslivsprofessur vid Åbo Akademi

Åbo Akademi inrättar en ny arbetslivsprofessur vid Handelshögskolan. Professurens fokus kommer att ligga på hållbart entreprenörskap och kooperation inom små och medelstora företag och glesortsutveckling. Den affilierade professuren möjliggörs genom donationer som tillfallit universitetet genom den statliga motfinansieringskampanjen som avslutades i juni.

Tänä vuonna vietetään jo 100. Kansainvälistä osuustoimintapäivää

Perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä lauantaina osuuskunnat eri puolilla maailmaa viettävät kansainvälistä osuustoimintapäivää (#CoopsDay). 2.heinäkuuta 2022 juhlitaan jo 100. kerran. Kymmenen vuotta sitten vietettiin YK:n kansainvälistä osuustoimintavuotta, joka toi esiin osuuskuntien ainutlaatuisen panoksen maailman kehittämiseen. Vuoden 2022 osuustoimintapäivän tunnuslause "Osuuskunnat rakentavat parempaa maailmaa" toistaa tutun kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 teeman.

Mari Kokko Osuustoimintakeskus Pellervon uudeksi toimitusjohtajaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustaja Mari Kokko on valittu Osuustoimintakeskus Pellervon ja Pellervo Median uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävissään syyskuun 1. päivä. Päätöksen toimitusjohtajanimityksestä teki Pellervon valtuuskunta kokouksessaan Helsingin Pasilassa tiistaina 28. kesäkuuta.

Yhteisöjen etäkokouksia koskeva hallituksen esitys hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta hyväksyi vähäisin tarkennuksin 21.6.2022 hallituksen esityksen yhteisöjen etäkokouksia koskevista yhteisölakien muutoksista. Lakimuutokset tulevat todennäköisesti voimaan 1.7.2022. Etäkokouksia koskeva keskeisin muutos on mahdollisuus pitää osuuskunnan kokous pelkästään etäkokouksena, jos säännöissä niin määrätään.