Tutustumassa Gardajärven ympäristön yritysten yhteistoimintaan

Olen tällä viikolla Joroisten lukion Osuuskunta Eihvelin kanssa Gardajärven ympäristöön ja sen yrityksiin tutustumassa. Pääpainona on osuuskunnat, mutta käymme myös muutamassa perheyrityksessä, sekä erikoisuutena osuuskunnan pyörittämään kouluun Arcon kylässä.

Joroisten lukiolta matkassa on 7 opiskelijaa ja 3 opettajaa. Matka on Joroisten Oma Osuuskunnan tukema, joka toivoo tuellaan lukiolaisten saavan ideoita oma osuuskuntansa Eihvelin toimintaan ja samalla Joroislaisen.

Joroisten lukion matkalla mukana olevia oppilaita.

Ensimmäisenä opintomatkapäivänä tutustuimme Gardajärven pohjoispuolen kolmeen yritykseen. Viiniosuuskunta  Cantina Toblinoon, omaa juustomeijeriä pyörittävänä perhetilaan ja balsamiviinietikkaa tuottavaan yritykseen.

Vuonna 1960 perustettu viiniosuuskunta toimii 800 viljelijän rypäleiden jalostajana. Yhtenä viinin myyjänä toimii paikallinen kirkko, jonka omistuksessa kaikki osuuskunnan jäsenten viiniviljelmät ovat aiemmin olleet.

Viinin tankkausasema osuuskunnassa.

Juustomeijeriä pyörittävä perhetila sijaitsi ylempänä vuorilla. Tilalla oli koko juuston elinkaareen liittyvät toiminnot. Siellä syntyi vasikoita, joista osasta tuli omalle tilalle lypsäviä lehmiä, joista saadusta maidosta tehtiin omassa juustomeijerissä juustoja, jotka vielä myytiin tilan omassa myymälässä. Koko ketju samalla tontilla.

Lukio-opiskelijoille tuntui olevan mielenkiintoista nähdä kuinka eri aloilla päästään yhteistyön (osuustoiminnallisen tai perheessä tapahtuvan) kautta merkittäviin tuloksiin ja saadaan luotua hienoja tuotteita. Ihmetyttämään jäi myös perhetilajuustolalta se, että miten yhdessä paikassa voidaan hoitaa tehokkaan oloisesti koko tuotteen elinkaari aina vasikoiden kasvatuksesta juuston myyntiin asti.

Palaan asiaan torstaina Garda Scula vierailun jälkeen ja kerron osuustoiminnallisen koulun järjestäytymisestä. Onphanan meillä Suomessakin jonkin verran keskustelua käyty siitä, että osuuskunta voisi olla sopiva vaihtoehto koulun yhtiöittämisessä.

Lukiolaisten omasta näkökulmasta pitämään matkablogiin voitte tutustua osoitteessa https://joroistenlukioitaliassa.wordpress.com/.

Matti Ketola

Jaa artikkeli

Lue myös

Kuka osuuskunnan omistaa, ellei sen jäsen?

Osuuskunnat ovat jäsentensä omistamia yrityksiä. Niiden toimintaa ohjataan aivan samoin kuin yleisemmin tunnetussa yhteisömuodossa eli osakeyhtiöissä. Määräysvaltaa käyttävät osuuskunnissa jäsenet, osakeyhtiöissä osakkeenomistajat.

Mikä merkitys demokratialla oikeastaan edes on – yhteiskunnassa tai osuuskunnassa?

Demokratiaa ajatellaan usein lähinnä välineenä. Se on menettelytapa, jolla saadaan kansan tai ainakin enemmistön tahto selville ja parhaassa tapauksessa toteutettua. Huono systeemi, mutta ei olla parempaakaan keksitty, kuten tavataan sanoa. Todellisuudessa demokratia pitää sisällään jotain paljon syvällisempää osallisuuden tunteesta yhteisöllisyyteen. Sellaista mikä on ehkä unohdettu myös demokratiakouluiksi aikoinaan kutsutuissa osuuskunnissa.

Mari Kokko: Osuuskunta on väylä yrittäjyyteen 

Tänään vietetään Yrittäjän päivää. Eikä suotta, sillä yrittäjät ja yritykset yritysmuodosta riippumatta ovat Suomen talouden ja hyvinvoinnin kannalta keskeisiä toimijoita. Luovat työtä ja vastaavat merkittävästä osasta maamme verotuloista.  

Yhteisöexit – Mitä jos perustajat myisivät alustansa käyttäjille?

Maailmalla on esimerkkejä yrityksistä, joiden valtava menestys on tapahtunut asiakasomisteiseksi muuttumisen myötä. Voi olla että ilmiö yleistyy. Ajatuksen ympärille onkin muodostunut muutama vuosi sitten käynnistynyt “yhteisöexit” (exit to community) liike joka pyrkii tekemään tämänkaltaisista omistajanvaihdoksista suositumpia, etenkin teknologiayhtiöiden perustajien parissa. Sen lisäksi että yhteisöexit voisi olla ratkaisu moniin teknologiayhtiöiden ongelmiin, jotka kumpuavat niiden perinteisesti osakeyhtiömuotoisesta omistusmallista, se voisi myös ratkaista haasteita, jotka liittyvät osuuskuntamuotoisten yhtiöiden perustamiseen toimialoille, joilla ne ovat perinteisesti olleet harvinaisia.