HKScan ja Gasum suunnittelevat yhteistyössä Huittisten biokaasulaitoksen syötteen vaihtamista lantapohjaiseksi

Gasum suunnittelee yhteistyössä HKScanin kanssa Huittisten biokaasulaitoksen syötteen vaihtamista lantapohjaiseksi. Laitos käyttäisi biokaasun tuotannon pääasiallisena raaka-aineena seudun sian- ja karjanlantaa. HKScanin sianlihan sopimustuottaja Emomylly Oy on myös sitoutunut mukaan hankkeeseen yhtenä monista HKScanin sopimuskumppaneista.

Gasum ja HKScan suunnittelevat yhdessä Gasumin nykyisen Huittisten biokaasulaitoksen muuntamista teollisen mittakaavan kokoluokan lantalaitokseksi. Laitos olisi Suomen ensimmäinen teollisen kokoluokan lantaa pääasiallisena raaka-aineenaan käyttävä biokaasulaitos. Laitos hyödyntäisi raaka-aineenaan 60 000 tonnia erilaisia syötteitä, josta noin 50 000 tonnia koostuisi erilaisista lannoista ja maatalouden sivuvirroista. Laitoksen perussuunnittelu valmistuu vuoden vaihteessa ja laitos olisi valmis vastaanottamaan lantapohjaisia syötteitä syksyllä 2021.

Gasum vastaa, seudullisessa kiertotaloushankkeessa, Huittisten biokaasulaitoksen investoinnista ja operoinnista, HKScan on mukana suunnittelemassa sopimusmaatilojensa kanssa lantapohjaisten syötteiden saatavuutta. HKScanin sianlihan sopimustuottaja Emomylly Oy on myös sitoutunut mukaan hankkeeseen yhtenä monista HKScanin sopimuskumppaneista. Valmistuessaan biokaasulaitos tuottaisi seudun maataloudelle paikallisia luomukierrätyslannoitteita ja uusiutuvaa biokaasua.

”Biokaasulaitoshankkeemme on tärkeä seudullinen kiertotaloushanke, jonka tavoitteena on parantaa alueellista ravinnetasapainoa ja vähentää ravinnevalumia Itämereen. Oikein kohdennetulla lannoitetarjonnalla maatalous voi vähentää mineraalisten ja fossiilisten lannoitteiden käyttöä. Investointipäätös voidaan tehdä perussuunnittelun valmistuttua. Yhteistyö HKScanin sekä seudulla toimivan Emomyllyn kanssa on tärkeää,” kertoo Ari Suomilammi Gasumin Suomen kiertotalousjohtaja.

”Biokaasulaitoshanke on konkreettinen esimerkki kiertotaloudesta ja Itämeren suojelusta, jonka ansiosta sianlannan arvokkaat ravinteet saadaan talteen ja ne voidaan toimittaa ravinnealijäämäisille kasvinviljelytiloille. Lannankäsittely biokaasulaitoksessa pienentää sianlihantuotannon hiilijalanjälkeä suoraan yli 12 %. Haluamme olla mukana kehittämässä tulevaisuuden lihantuotannon ratkaisuja. On hienoa jatkaa lantapilottimme suunnittelutyötä yhdessä Gasumin kanssa,” painottaa Ulf Jahnsson, HKScanin alkutuotannon strategisista hankkeista vastaava johtaja.

”On hienoa, että suurikokoisen lantapilottimme suunnittelutyö jatkuu yhdessä Gasumin ja HKScanin kanssa ja voimme yhdessä edistää entistäkin tehokkaampaa ravinteiden kierrättämistä. Hankkeen avulla mm. selvitämme, olisiko kierrätysravinteita mahdollista viedä taloudellisesti kestävällä tavalla kotieläinintensiiviseltä alueelta kasvinviljelyintensiiviselle. Tämä on yksi konkreettinen esimerkki Itämeren suojelutyöstä. Haluamme panostaa sianlihantuotannon ympäristövaikutusten minimointiin ja haluamme olla myös jatkossa kehittämässä tulevaisuuden ratkaisuja” kertoo Emomyllyn Heikki Sampolahti.

Lähde: Cision

Business Finland on myöntänyt biokaasulaitoshankkeelle 537 350 euroa energiatukea.

Jaa artikkeli

Lue myös

No posts found.

Tilaa uutiskirje