Uusi selvitys yhteisetu-osuuskunnista julkaistu

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti julkaisi raportin Yhteisetu-osuuskunta – Joustava paikallisrakenne muuttuvalle maaseudulle. Manu Rantasen, Tytti Klénin ja Hagen Henrÿn toimittama raportti on tuotettu Yhteisetu – Yhteistyöllä parempaan palvelujen saavutettavuuteen -hankkeen lopputuloksena.

”Hankkeen tarkoituksena oli tutkia, voidaanko haja-asutusalueiden nopeasti heikkeneviin elinolosuhteisiin liittyviä taloudellisia ongelmia ratkaista yhteisetu-mallisen osuuskunnan avulla”, kertoo Hagen Henrÿ raportin esipuheessa.

Tutkimuksessa käsitellään mm. Suomessa vähän hyödynnettyä multi-stakeholder cooperative -mallia, josta käytetään nimitystä yhteisetu-osuuskunta. Yhden määritelmän mukaan yhteisetu-osuuskunnat ovat yrityksiä, jotka tunnustavat kaksi tai useampia jäsenryhmiä, antavat niille edustuksen päättävissä elimissään ja tarjoavat niille osan osuuskunnan tuottamasta ylijäämästä.

Raportti löytyy Helsingin yliopiston kotisivuilta osoitteesta http://www.helsinki.fi/ruralia/julkaisut/pdf/Raportteja159.pdf.

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon muutosneuvottelut päättyneet

Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervo tiedotti 21.8.2024 aloittavansa neuvottelut järjestön henkilöstön muutostarpeesta tuotannollisista ja taloudellista syistä. Hallitus on kokouksessaan 3.9.2024 päättänyt, että kolme henkilöä irtisanotaan.

Onko euro ainoa arvo sote-palveluissa?

Hyvinvointialueet ovat tilanteessa, jossa hoitojonot pitenevät, henkilökunnan saatavuus heikkenee ja rahoituksen alijäämät kasvavat. Näiden akuuttien ja kroonistuneiden ongelmien ratkaiseminen vaatii enemmän kuin pelkkää taloudellista tasapainoilua. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat elintärkeitä, aina ennaltaehkäisevästä työstä hengenpelastukseen. Siksi on syytä kysyä: onko raha ainoa arvo, jolla näitä ongelmia ratkotaan?

Tilaa uutiskirje