Osuustoiminnan vuosikirja 2014: PKO:lle ja Eekoolle jälleen kultaa

Osuustoiminta-lehden analyytikkotiimi laati yritysanalyysit keskeisistä osuustoimintayrityksistä.

PKO:lle ja Eekoolle jälleen kultaa

Osuustoiminta-lehden osuuskauppavertailussa jaetun ensimmäisen sijan nappasivat ylivoimaisesti PKO Pohjois-Karjalasta ja jo neljäntenä vuonna peräkkäin PKO:n naapuri Eekoo Etelä-Karjalasta.

Vuonna 2013 osuuskaupoista parhaiten pärjäsivät edellisvuoden tavoin PKO ja Eekoo. Karjalan osuuskauppojen meno on päätä huimaavaa, sillä molemmat keräsivät osuuskauppavertailussa liiketoiminnan kasvupisteitä 46/50, kun pronssisijalle päässeet jäivät 33 pisteeseen. Molemmat Karjalan osuuskaupat pärjäsivät kaikilla mittareilla hyvin.

Kolmannesta sijasta käytiinkin hieman kovempaa taistelua, sillä se jaettiin neljän osuuskaupan kesken. Pronssia saivat Keula, KPO, PeeÄssä sekä Pirkanmaan Osuuskauppa. Näistä tasaisimman suorituksen teki Keula, joka sai kaikilla mittareilla tyydyttävän arvosanan.

Vielä vuonna 2012 kaikki tarkastelussa olleet osuuskaupat onnistuivat kasvattamaan liikevaihtoaan. Vuonna 2013 seitsemällä osuuskaupalla liikevaihto laski. Vuonna 2011 liikevaihto kasvoi osuuskaupoilla keskimäärin kahdeksan prosenttia, seuraavana vuonna kasvu puolittui neljään prosenttiin ja nyt hiipui jo vain hieman yli prosenttiin.

Jäsenille 737 miljoonan bonukset

Heikosta taloudellisesta tilanteesta huolimatta osuuskuntien maksamat bonukset ovat olleet jatkuvassa kasvussa viime vuosina. Vuonna 2013 osuuskuntien bonukset nousivat jo 563 miljoonaan euroon, jossa kasvua on 10 miljoonaa ja 2 prosenttia. Yhteensä osuuskunnat ja keskinäiset yhtiöt maksoivat viime vuonna bonuksia ja etuja 790 miljoonaa euroa noin kuudelle miljoonalle jäsenelle ja omistaja-asiakkaalle.

Suurimpia bonusten maksajia ovat S-ryhmän osuuskaupat lähes 380 miljoonalla. Jos kaikki jäsenten saamat palautukset lasketaan yhteen, nousee osuuskauppojen maksama yhteissumma 419 miljoonaan. OP-Pohjolan osuuspankit maksoivat lainarahoja takaisin 1,4 miljoonalle jäsenelleen 182 miljoonaa euroa. Keskimäärin osuuskaupan asiakasomistaja kuittasi 180 euroa bonusta viime vuodelta ja OP-Pohjola–ryhmän osuuspankin jäsen 127 euroa.

Keskinäisistä vakuutusyhtiöistä suurin bonusten maksaja on LähiTapiola 98 miljoonalla. Yhteensä keskinäiset yhtiöt maksoivat bonuksia 174 miljoonaa, joka on 15 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

”Vastuu otettu vakavasti”

”Valio, Atria, Metsä Group, LähiTapiola ja OP-Pohjola-ryhmä ovat ottaneet vastuuseurannan vakavasti. Atrialta ilmestyi jo viides yritysvastuuraportti. Vielä kattavammin viiden vuoden lukusarjat julkisti Valio”, kirjoittaa Mauno-Markus Karjalainen.

OP-Pohjola-ryhmän tavoite on toimia vastuullisuudessa alansa edelläkävijänä Suomessa. Tavoitteena on myös tarjota jäsenille finanssialan parhaat keskittämisedut.

Osuustoiminnan suurimpien yritysten vastuullisuustyö näyttäytyi nyt entisen tasoiseksi. Siksi tällä kertaa oheisessa kaaviossa ei ole luokitusmuutoksia. Kärkiyritykset ovat niitä, jotka omalla toimialallaan onnistuivat viime vuonna poikkeuksellisen hyvin.

——————–

Pienosuuskuntien määrä lisääntyi

Osuustoiminta-lehti selvitti toisen kerran pienosuuskuntien yhteenlasketut keskeiset talousluvut toimialoittain.

Tarkastelussa mukana olevat osuuskunnat kattavat tiedot niistä alle 10 miljoonan euron liikevaihdon omaavista osuuskunnista, jotka työllistävät yli ½ henkilöä (kokoaikaiseksi muunnettuna) tai joiden liikevaihto on yli 10 000 euroa Tilastokeskuksen yritysrekisterin rajausten mukaisesti. Kyseisen rajauksen ulkopuolelle jää paljon osuuskuntia, mutta niiden merkitys työllisten ja liikevaihdon määrällä mitattuna on varsin pieni.

Tiedot saa toimialaluokittain, tosin vuoden 2013 tiedot ilmestyvät vasta marraskuussa. Tästä johtuen oheisessa taulukossa ovat vuoden 2010-2012 tiedot.

Liikevaihdolla mitattuna toimialoista suurin oli tukku- ja vähittäiskauppa kuten vuosi sitten. Toimialan yhteenlaskettu liikevaihto on kuitenkin laskenut yli sadasta miljoonasta eurosta reippaasti ollen tässä mittauksessa runsaat 93 miljoonaa euroa.

Työllisten määrällä mitattuna suurin toimiala oli edelleen hallinto- ja tukipalvelut, joka työllistää noin 800 henkilöä. Työvoimaa oli kuitenkin selvästi vähemmän kuin viime kerralla, jolloin työllisiä oli yli tuhat henkilöä. Lukumääräisesti osuuskuntia on edelleen eniten vesihuollossa.

Pienosuuskuntien liikevaihdot ja henkilömäärät olivat vuonna 2012 selkeässä laskusuunnassa kahteen edellisvuoteen verrattuna. Osuuskuntien määrä on kuitenkin selvästi lisääntynyt.

Lisätietoja:

Riku-Matti Akkanen, toimituspäällikkö (09) 4767 5500 riku-matti.akkanen@pellervo.fi

Lue lisää Osuustoiminta-lehdestä!

 

Lataa linkistä taulukot:

1)    Osuuskunnat ja keskinäiset henki- ja vahinkovakuutusyhtiöt

http://otlehti.pellervo.fi/vuosikirja/osuustoimintayritykset2013/

2)    Parhaat Osuuspankit ja –kaupat

http://otlehti.pellervo.fi/vuosikirja/pankit-ja-kaupat2013/

3)    Alle 10 milj. € liikevaihdon osuuskunnat toimialoittain

http://otlehti.pellervo.fi/vuosikirja/pienosuuskunnat2013/

4)    Vastuullisuuden kehitysportaat

http://otlehti.pellervo.fi/vuosikirja/vastuullisuuden-kehitysportaat2013/

 

Jaa artikkeli

Lue myös

No posts found.