Ilkka Uusitalo avasi valtuuskunnan kokouksen: Osuuskunnat virkistävät kuntataloutta

Kuntavaalien lähestyessä on alueellinen elinvoima teema, josta on syytä keskustella. Mistä se syntyy ja miten sitä edistetään? Yksi vastaus tähän on osuustoiminnan edistäminen – yritysten, joiden omistajakunnan muodostavat sen palveluiden käyttäjät tasaveroisesti. Näiden yritysten tuoma taloudellinen menestys jää aina hyödyttämään toiminta-aluetta, koska omistajat eivät ole jossakin toisaalla.  

Suomalaiset osuuskunnat ovat julkistaneet tilinpäätöksiään. Ne ovat myönteistä luettavaa monessa kunnassa. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO investoi maakuntaansa 15,9 miljoonalla ja toi alueen rakennusalan ammattilaisille töitä 270 henkilötyövuoden verran. Lisäksi yrityksen pohjoiskarjalaisille omistajille, yhteensä 101 000 alueen asukkaalle, maksettiin 20 miljoonaa euroa jäsenpalautuksia.  

Lapissa taas päästiin iloitsemaan Metsä Groupin uuden biotuotetehtaan investointipäätöksestä. Sen arvo on 1,6 miljardia euroa ja kyseessä on Suomen metsäteollisuushistorian kaikkein suurin investointi kotimaahan. Kemin tehdasalueella työskentelee noin 500 henkeä, ja tehtaan rakennusvaiheen arvioidaan tuovan lähes 10 000 henkilötyövuotta. Tehdashankkeessa kotimaisuus on todella kattavaa – se koskee niin raaka-ainetta, työvoimaa, omistus- ja rahoitustaustaa kuin laitteita ja infraa.  

– Osuustoiminnallisen yrityksen tehtävänä ei ole maksimoida tulosta vaan luoda etuja omistajilleen eli yrityksen jäsenille. Kun osuuskunta menestyy, sivutuotteena syntyy merkittävää hyötyä toiminta-alueen taloudelle, sanoo Pellervon valtuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Uusitalo, joka toimii myös Salon kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana.  

Yksi tuoreista menestyjistä on savonlinnalainen BLC. Osuuskunnan omistama konserni kasvatti vuodenvaihteessa liikevaihtoaan 95 miljoonaan euroon ja työllistää nyt 500 henkeä erilaisiin turvapalveluihin liittyen. Vakavaraisena yhtiönä myös sen keskeinen viesti omistajilleen on vahva myönteinen vaikutus Itä-Savon elinvoimaan.  

Osuuskunnat ovat myös muutoshakuisia 

Uusitalo muistuttaa, että osuuskunnat ovat olleet myös korona-aikana muutoshakuisia. Omistajien etu on yhteisen hyvän tavoittelua monella eri rintamalla, esimerkiksi kestävän kehityksen edistämistä.  

Rohkeita ilmastotavoitteita on asetettu muun muassa maidontuottajien osuuskuntien omistamassa Valiossa ja Arla Suomen piiriin kuuluvissa yrityksissä kuten Hämeenlinnan osuusmeijerissä. Keskinäisessä vakuutusyhtiöryhmä LähiTapiolassa on puolestaan allekirjoitettu YK:n kestävän vakuuttamisen periaatteet.  

Osuustoimintakeskus Pellervo ry:n valtuuskunta kokoontui keskiviikkona ja torstaina verkossa pidettyyn kevätkokoukseensa. Päätösaiheena oli muun muassa S-ryhmän uuden pääjohtajan Hannu Krookin nimittäminen järjestön uudeksi hallituksen jäseneksi.  

Jaa artikkeli

Lue myös

No posts found.