Heikki Haavisto kannusti osuuskuntia uudistumiseen ja liiketoiminnan järkeistämiseen

Pellervon valtuuskunnan pitkäaikaisen puheenjohtajan Heikki Haaviston muistoseminaari järjestettiin eduskunnassa tiistaina 17. tammikuuta. Suomen EU-neuvotteluissa keskeisesti vaikuttaneena ulkoministerinä ja ja MTK:n toiminnanjohtajana sekä puheenjohtajana merkittävän uran tehnyt Haavisto kuoli viime heinäkuussa.

MTK:n ja Pellervon yhteisen tilaisuuden avaussanat lausui Pellervon hallituksen puheenjohtaja Petri Pitkänen:

- Haavisto kannusti pellervolaisia osuuskuntia uudistumiseen ja liiketoiminnan järkeistämiseen. Samalla hän piti tärkeänä, että jäsenkeskeinen ja kansanvaltainen johtamistapa säilyvät. Hänen toimissaan ja ajatuksissa yhdistyivät osuustoiminnan perusarvot tavoitteellinen toiminta ja vahva hallinto.

Pitkäsen mukaan Haaviston kaksi perintöä, joita on syytä vaalia, ovat osuuskuntien kaksoisluonteen ylläpitäminen ja huoltovarmuudesta huolehtiminen niin normaali- kuin kriisiaikana.

Haavisto oli mukana usean osuuskunnan hallinnossa, muun muassa Metsäliiton hallintoneuvoston puheenjohtajana yli kymmenen vuotta. Hänen perusperiaatteitaan luottamustehtävissä oli tavoitteellisen liiketoiminnan ja vahvan hallinnon sekä jäsenkeskeisyyden ja kansanvaltaisuuden yhdistäminen. 

Työura edellisten kriisien jälkihoitoa ja uusiin varautumista

Seminaarissa Haavistoa muistelivat sekä eduskunnan varapuhemies Antti Rinne, uusimman elämäkerran kirjoittaja Terho Koistinen että Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn. Haaviston nuorimman pojan Ilkka Haaviston vetämässä paneelikeskustelussa suomalaisen maaseudun tulevaisuudesta ajatuksia vaihtoivat maailman tuottajajärjestö WFO:n hallituksen jäsen Kati Partanen, tutkimuslaitos E2:n johtaja Karina Jutila ja Suomen Kuvalehden päätoimittaja Matti Kalliokoski.

- Heikki Haaviston työuraa määritti se, että alku sujui aiempien kriisien - siis viime sotien -  jättämien ongelmien ratkomisessa, ja loppu oli varautumista uusiin kriiseihin. Maatalouspolitiikka oli sodan jälkeen paljon myös sosiaalipolitiikkaa ja nykyisessä kriisiytyneessä maailmantilanteessa ymmärrämme hyvin, että EU on kriisinhoitoväline, Kalliokoski kuvasi.

Kriiseihin liittyvä huoltovarmuus oli vahvasti esillä MTK:n Juha Marttilan päätössanoissa. Hän muistutti, että kriittisten resurssien tuottaminen ei saa olla kansainvälisten markkinoiden ja kasvottoman kvartaalitalouden harteilla. Marttila toivoi, että julkisissa hankinnoissa ruoka ja energia rinnastetaan jatkossa turvallisuushankintoihin. Asia on ajankohtainen nyt, kun 30 vuotta sitten säädettyä huoltovarmuuslakia ollaan juuri muuttamassa.

Marttila lopetti seminaarin sitaattiin Heikki Haavistolta, jota olivat tilaisuudessa aiemmin käyttäneet jo Olli Rehn ja Antti Rinne:

"On tärkeää, että Suomi ei laske koskaan omaa suojaustaan alas, on kyse sitten turvallisuudesta, energiantuotannosta tai ruoan saatavuudesta. Vapaus on näennäistä sellaisella valtiolla, jonka tulevaisuus riippuu muiden valtioiden armeliaisuudesta."

Kyseisellä lainauksella lieneekin jatkossa pysyvä paikka kansallisesti merkittävien sitaattien joukossa, Marttila arveli puhujien yhdenmukaisen valinnan huomatessaan.

 

Jaa artikkeli

Lue myös

No posts found.