Osuuskunnat sijoittajina ja sijoituskohteena: Merkkejä osuustoiminnan murroksesta

Osuuskuntia haastetaan monelta suunnalta. Osuustoiminnan murrosta on kiinnostavaa tarkastella sijoitusosuuskuntien tarjoaman näkymän pohjalta. Toimittaja, pitkän linjan osuuskuntakouluttaja Jukka Suvitie esitti kuulijoille OT-Vuosikirjan 2023 julkistamiswebinaarissa vaativia kysymyksiä. 

Omistanko jotain osuuskunnan jäsenenä? Ja onko sen arvolla edes väliä? Suvitien vastaus jälkimmäiseen on selvä: Kyllä: arvostuksensa tunteva yritys on aina kehitys- ja kilpailukykyisempi – ja kontrollissa. Esimerkkinä hän käytti Arvo Sijoitusosk:n Nasdaq-listautumista, mikä toi osuuskunnalle läpinäkyvyyttä. Hän huomautti myös, että Osuuskunta KPY on samanlaisella listautumismatkalla, mutta sen on saatava ensin kannattavuus kuntoon. 

Arvokeskustelussa on myös toinen näkökulma, nimittäin tuottajaosuuskuntien. Niissä jäsenmäärän väheneminen voi lisätä reippaasti tarvetta keskustella siitä, mikä osuuskunnan arvo on ja miten sen omistusta hallitaan. 

Toinen kysymys on, halutaanko meistä jokaisesta tehdä sijoittajia? Onko se nykyajan kansankapitalismia kaikille? Suvitie totesi, että Arvo Sijoitusosuuskunta tarjoaa jäsenilleen varainhoitajan palvelua erikoishintaan. Sitä isompi sijoitusosuuskunta on Tradeka – eikä vain jäsenmäärän turvin (200 000) vaan myös 543 miljoonan euron sijoitustensa myötä. 

Kolmas kysymys liittyy  toimintaympäristön muutokseen: Onko osuuskuntien omistajien parasta muutostilanteessa noudattaa Ota rahat ja juokse -taktiikkaa? Suvitie pohdiskeli MPY:n lakkautuspäätöstä ja siihen vaikuttaneita tekijöitä. Puuttuiko omistajilta selkänojastaan rahaa, kykyä vai tahtoa? 

Katso tallenne Jukka Suvitien esityksestä (9 min): 
https://www.youtube.com/watch?v=ZuKnk28umU4

 

Jaa artikkeli

Lue myös

No posts found.