Uusi selvitys yhteisetu-osuuskunnista julkaistu

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti julkaisi raportin Yhteisetu-osuuskunta – Joustava paikallisrakenne muuttuvalle maaseudulle. Manu Rantasen, Tytti Klénin ja Hagen Henrÿn toimittama raportti on tuotettu Yhteisetu – Yhteistyöllä parempaan palvelujen saavutettavuuteen -hankkeen lopputuloksena.

“Hankkeen tarkoituksena oli tutkia, voidaanko haja-asutusalueiden nopeasti heikkeneviin elinolosuhteisiin liittyviä taloudellisia ongelmia ratkaista yhteisetu-mallisen osuuskunnan avulla”, kertoo Hagen Henrÿ raportin esipuheessa.

Tutkimuksessa käsitellään mm. Suomessa vähän hyödynnettyä multi-stakeholder cooperative -mallia, josta käytetään nimitystä yhteisetu-osuuskunta. Yhden määritelmän mukaan yhteisetu-osuuskunnat ovat yrityksiä, jotka tunnustavat kaksi tai useampia jäsenryhmiä, antavat niille edustuksen päättävissä elimissään ja tarjoavat niille osan osuuskunnan tuottamasta ylijäämästä.

Raportti löytyy Helsingin yliopiston kotisivuilta osoitteesta http://www.helsinki.fi/ruralia/julkaisut/pdf/Raportteja159.pdf.

Jaa artikkeli

Lue myös

Metsä Groupin uudistava maankäyttö tähtää luonnon tilaa vahvistavaan kulttuurimuutokseen rakennetussa ympäristössä

Metsä Group on asettanut tavoitteekseen luonnon tilan vahvistamisen toiminnassaan vuoteen 2030 mennessä. Nyt laaditut uudistavan maankäytön periaatteet ohjaavat suunnitelmien toteuttamista rakennetussa ympäristössä. Uudistavan maankäytön pilottivaihe käynnistyi viime vuonna Kemissä. Villi vyöhyke ry:n kanssa laaditut periaatteet ohjaavat biodiversiteettisuunnitelmien toteuttamista kaikilla Metsä Groupin 25 tehdaspaikkakunnalla lähivuosien aikana.

EU-vaalit 9.6.2024

Pellervon EU-vaaliohjelma

Eurooppa on maailman osuustoiminnallisin manner. Osuuskunnat eivät ole marginaalia. Euroopassa on yli 250 000 osuuskuntaa, joilla on 163 miljoonaa jäsentä ja ne työllistävät 5,4 miljoonaa ihmistä. Osuuskuntia on mikroyrityksistä suuryrityksiin.
Lue lisää