Uusi selvitys yhteisetu-osuuskunnista julkaistu

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti julkaisi raportin Yhteisetu-osuuskunta – Joustava paikallisrakenne muuttuvalle maaseudulle. Manu Rantasen, Tytti Klénin ja Hagen Henrÿn toimittama raportti on tuotettu Yhteisetu – Yhteistyöllä parempaan palvelujen saavutettavuuteen -hankkeen lopputuloksena.

“Hankkeen tarkoituksena oli tutkia, voidaanko haja-asutusalueiden nopeasti heikkeneviin elinolosuhteisiin liittyviä taloudellisia ongelmia ratkaista yhteisetu-mallisen osuuskunnan avulla”, kertoo Hagen Henrÿ raportin esipuheessa.

Tutkimuksessa käsitellään mm. Suomessa vähän hyödynnettyä multi-stakeholder cooperative -mallia, josta käytetään nimitystä yhteisetu-osuuskunta. Yhden määritelmän mukaan yhteisetu-osuuskunnat ovat yrityksiä, jotka tunnustavat kaksi tai useampia jäsenryhmiä, antavat niille edustuksen päättävissä elimissään ja tarjoavat niille osan osuuskunnan tuottamasta ylijäämästä.

Raportti löytyy Helsingin yliopiston kotisivuilta osoitteesta http://www.helsinki.fi/ruralia/julkaisut/pdf/Raportteja159.pdf.

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon lausunto Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan toimijoiden strategiset painopisteistä, toimialoista ja osaamiskeskittymistä

Pellervo tuo lausunnossaan esiin painopistevalintojen riskit ja mahdollisuudet sekä korostaa tasapuolisen ja monimuotoisen elinkeinopolitiikan merkitystä. Lisäksi nostetaan osuuskuntien rooli ja esitetään konkreettisia ehdotuksia rahoitus- ja tukijärjestelmien kehittämiseksi sekä alueellisen potentiaalin hyödyntämiseksi.

Osuustoiminta Suomen itsenäisyyden rakentajana

Kun Suomi saavutti itsenäisyytensä vuonna 1917, maa oli taloudellisesti ja sosiaalisesti varsin haavoittuvainen. Koko kansan osallistuminen hyvinvoinnin rakentamiseen oli välttämätöntä, ja osuustoiminta tarjosi tähän erinomaiset työkalut.

Tilaa uutiskirje