Valtiovarainvaliokunta edellytti osuuskuntien verouudistuksen siirtoa jatkovalmisteluun

Valtiovarainvaliokunta hyväksyi 11.12. hallituksen esittämän yhteisö- ja osinkoverouudistuksen lukuun ottamatta osuuskuntien verotusta koskeneita ehdotuksia. Osuuskuntia koskeneet ehdotukset valiokunta edellytti siirrettävän jatkovalmisteluun niin, että asiasta annetaisiin eduskunnalle uusi esitys ensi kevään aikana.

Osuuskuntia koskevassa – ja nyt siis hylättäväksi ehdotetussa – sääntelyssä on kysymys siitä, millä edellytyksillä osuuskunnan jäsenilleen jakama ylijäämä on verotuksessa vähennyskelpoinen. Valiokunta piti välttämättömänä, että nykyistä rajoittamatonta vähennysoikeutta tiukennetaan.

Valiokunnan tiedotteen mukaan muutokset ovat merkittäviä ja vaikuttavat mm. osuuskuntien rakenteeseen sekä osuuskuntien ja niiden jäsenten väliseen hinnoitteluun ja käytännössä ainakin suurten päivittäistavarakaupan alan osuuskuntien välisiin kilpailuasetelmiin. Sen vuoksi lautaukunta katsoi, että on tärkeää kuulla toimijoita valmistelun aikana avoimesti ja että esiin nousseiden kilpailu- ym. näkökohtien vaikutus lopulliseen esitykseen arvioidaan kattavasti.

Valiokunta piti lisäksi tavoitteena, että osuuskuntien ja myös niiden jäsenten verotusperusteet koottaisiin yhteen esitykseen, joka annettaisiin eduskunnalle kevään 2014 aikana.

 

Jaa artikkeli

Lue myös

No posts found.