Pääministeri Juha Sipilä Osuustoiminta-lehdessä: Osuustoiminta maailman megatrendi

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puolusti voimakkaasti osuustoimintamallia Pellervon Päivän 2016 seminaarissa 7. huhtikuuta Helsingissä.

Pääministeri muistutti, että osuustoiminta on yksi maailman megatrendeistä. Osuustoiminta oli jo yli sata vuotta sitten aikansa todellinen kärkihanke.

“Kysymys oli sosiaalisen markkinatalouden rakentamisesta uuden yhteiskunnallisen murrosvaiheen alkumetreillä. Sekä tuottajaosuustoiminnan että palveluosuustoiminnan idea oli sama. Oli luotava tasavertaisuuteen perustuvia avoimia osuuskuntia, jotka järjestivät tuotteiden jalostuksen ja markkinoinnin siten, että hyöty tuli suoraan jäsenille ilman välikäsiä.”

Osuustoiminnan merkitys kansallisen hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden rakentajana ja kansantalouden tukijalkana on Sipilän mukaan edelleenkin keskeinen.

”Talouskeskustelussa toisinaan kysytään, onko osuustoiminnan aika ohi. Osuustoiminnan aika ei ole ohi, päinvastoin osuustoiminnalla on edessään sekä kotimaassa että maailmalla valoisa tulevaisuus.”

”Kansan taloutta erikseen kirjoitettuna”

”Osuustoiminta on kansan taloutta erikseen kirjoitettuna. Tämän päivän markkinoilla vallitsevat samantyyppiset kysymykset kuin 1900-luvun alussa, jolloin osuustoiminta meillä alkoi. Kysymys on edelleen siitä, miten markkinatalouden hedelmät tulisivat mahdollisimman laajojen kansalaispiirien hyödyksi.”

Juha Sipilä korosti, että erilaisia yritysmalleja tarvitaan. Viesti valtiovallan huipulta oli selkeä:

”Tarvitsemme kilpailua, riskinottoa ja sen hallitsemista. Yhtä oikeaa mallia ei ole, vaan tarvitsemme erilaisia yrityksiä. Osuustoiminnalla on suuri merkitys kasvun aikaan saamisessa.”

”Osuustoimintayritysten luomat työpaikat ja yritysten tulos jäävät hyödyttämään Suomen kansantaloutta. Pienosuuskunnat, jotka ovat menestyneet monilla palvelualoilla, ovat tästä hyvä esimerkki.”

Sipilän mukaan pienosuuskunnat tarjoavat yksinyrittäjille mahdollisuuksia yrittää, hallita riskejä ja verkostoitua.

”Meidän täytyy kehittää juuri tällaisia yrittäjyyden uusia muotoja Suomessa. Olen itse ollut noin 40 yrityksen toiminnassa mukana ja viimeisin perustamani yritys oli osuuskunta.”

Sipilän mainitsema osuuskunta on Kempeleen ekokorttelin energiaosuuskunta.

Juha Sipilä kiitteli, että koulujen yrittäjyyskasvatuksessa osuuskunnat ovat laajasti käytössä yrittäjyyden oppimisympäristönä. Hän kannusti lisäksi yliopistoja huomioimaan osuuskuntamallin tutkimuksessaan ja opetuksessaan.

Lue koko OT-lehden juttu tästä.

Jaa artikkeli

Lue myös

No posts found.