ICA: Monimuotoista markkinataloutta ja kestävää kasvua

Kansainvälisen osuustoimintaliiton ICA:n hallituksen jäsenet vierailivat Suomessa 22.-23. kesäkuuta. He tutustuivat osuustoiminnan kärkiyritysten, kuten OP Ryhmän, Metsä Groupin ja S-ryhmän toimintaan.

“Olen vaikuttunut, miten tärkeässä roolissa osuustoimintayritykset Suomessa ovat eri toimialoilla. Pohjoismaista Suomi on jopa muita edellä, vaikka kaikki niistä ovat vahvoja osuustoimintamaita”, totesi ICA:n kanadalainen puheenjohtaja Monique Leroux.

Leroux painotti monimuotoisen markkinatalouden merkitystä terveen kilpailun ja kestävän kasvun  turvaajana. Tämä puolestaan edellyttää osuustoiminnan tasavertaista juridista asemaa muiden mallien kanssa eri maissa. “Joissain valtioissa tässä on onnistuttu paremmin ja joissain huonommin.”

 

Leroux kertoi, että lokakuussa 2016 järjestetään Quebecissä osuustoiminta-konferenssi, jonka esikuvana on Davosin Maailman talousfoorumi, johon talouspäättäjät kokoontuvat vuosittain. Quebeciin kokoontuu yli 300 osuustoiminnan vaikuttajaa yli sadasta maasta.

 

Leroux valittiin ICA:n puheenjohtajaksi kaudelle 2015-2017 järjestön yleiskokouksessa Turkin Antalyassa viime vuonna. Ennen valintaansa Leroux oli osuustoiminnallisen rahoituskonsernin Desjardinsin toimitusjohtaja ja puheenjohtaja. Kyseessä on johtava osuustoiminnallinen finanssitalo Kanadassa ja viidenneksi vahvin rahoituslaitos maailmassa.

Leroux ilmoitti laittavansa sielunsa peliin, jotta osuustoiminta edistyy osuustoiminnan vuosikymmenohjelman 2020 mukaisesti. ICA:n tavoitteena on, että osuustoiminta on tunnustettu, johtava ja maailman nopeimmin kasvava yritysmalli.

Lerouxin pitkään edustama kanadalainen finanssijätti Desjardins on pyrkinyt helpottamaan osuuskuntien pääoman saantia tukemalla ja myöntämällä luottoja eri toimialoilla toimiville erikokoisille osuuskunnille. He ovat myös kehittäneet uuden pääomittamistyökalun (federation capital share), joka on ainoastaan heidän jäsentensä käytettävissä oleva ei jälkimarkkinakelpoinen rahoitusinstrumentti.

 

Leroux’n ohella Suomessa vierailivat muun muassa ICA:n yhdysvaltalainen pääsihteeri Charles Gould sekä ICA:n hallituksen jäseniä Intiasta, Brasiliasta ja Ruotsista. Suomea ICA:n hallituksessa edustaa Anne Santamäki SOK:sta. Suomesta liittoon kuuluvat Pellervo-Seura sekä SOK.

Kansainvälinen osuustoimintaliitto on perustettu vuonna 1895. Sen jäsenyhteisöillä on yhteensä yli 800 miljoonaa henkilöjäsentä. ICA on maailman suurin ei-valtiollinen järjestö. ICA:n jäsenyritykset työllistävät yli 100 miljoonaa ihmistä eri puolilla maapalloa.

Lisätietoja:
ICA:n hallituksen jäsen, järjestöneuvos Anne Santamäki, 0500 601 391, anne.santamäki@sok.fi
Toimitusjohtaja Sami Karhu, Pellervo-Seura, 0400 545 989, sami.karhu@pellervo.fi

Pellervo-Seura ry on osuustoiminnallisten yhteisöjen valtakunnallinen palvelu-, yhteistoiminta- ja etujärjestö. Sen tarkoituksena on osuustoiminnan arvojen ja periaatteiden esiintuominen ja jäsenyhteisöjen toimintaedellytysten parantaminen. Pellervo edistää osuustoimintamallin kehittymistä ja tunnettuutta. www.pellervo.fi

Jaa artikkeli

Lue myös

No posts found.