ICA:n puheenjohtaja: “Ilmastonmuutoksen vaikutukset voidaan kääntää osuustoiminnan avulla”

Kuten kaikki tiedämme, koko ihmiskunta on keskellä kauhistuttavaa pandemiaa, jonka kustannukset ihmishengille ovat olleet erittäin korkeat ja globaali talous on vakavassa häiriötilassa.

Koemme tämän terveydellisen, sosiaalisen ja taloudellisen kriisin nyt erittäin herkissä olosuhteissa. Ne johtuvat vallitsevasta yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta ja vakavasta ympäristön epätasapainosta, jonka ihmisten toimet ovat aiheuttaneet viimeisten vuosikymmenien aikana.

Kestävän kehityksen 2030 toimintasuunnitelman mukaisesti olemme varoittaneet, että esteetön tuotannon ja kulutuksen jatkuva kasvu johtaa meidät vuosikymmenen sisällä tilanteeseen, josta ei ole enää paluuta.

Vuodesta 1990 maailman hiilidioksidipäästöt ovat kasvaneet 50 prosenttia. Nykyään 800 miljoonaa ihmistä on alttiina vakavalle kuivuudelle, myrkyllisille ilmansaasteille, nousevalle merenpinnalle sekä toistuville ja voimakkaille luonnonkatastrofeille.

Siksi haluan hyödyntää tätä Kansainvälistä osuustoimintapäivää korostaakseni ilmastotoimien merkitystä – tavoitetta, joka kehottaa meitä toimimaan yhdessä yhteisöidemme kanssa terveellisemmän, oikeudenmukaisemman ja yhtenäisemmän talouden rakentamiseksi.

Tällä maapallolla, yhteisessä kodissamme, on satoja tuhansia esimerkkejä, jotka osoittavat, että on olemassa muitakin tapoja kehittyä, että kestävä kehitys ei ole utopia.

Maailmanlaajuisesti osuustoimintatalous koskettaa yli miljardia jäsentä ja luo työpaikkoja 10%: lle maailman työväestöstä. 300 suurimman osuuskunnan liikevaihto vastaa bruttokansantuotteena maailman kuudenneksi suurinta taloutta.  

Jopa näissä erittäin haastavissa olosuhteissa osuustoimintaliike tekee kaikkensa suojellakseen paikallisyhteisöjä ja auttaa niitä selviytymään tästä terveydellisestä, sosiaalisesta ja taloudellisesta hätätilanteesta.

Maapallon puolustaminen kulkee käsi kädessä yhteisten ponnistelujemme kanssa niin, että ketään ei jätetä jälkeen.

Osuuskuntia kutsutaan nyt etulinjan toimijoiksi vastaamaan näihin haasteisiin, joista on tulossa entistä kiireellisempiä kaikkia koskettavan pandemian seurauksena.

Huolimatta siitä tuskasta ja epävarmuudesta, henkilökohtaisesta ja kollektiivisesta tragediasta, jonka joidenkin on kohdattava suoremmin kuin toisten, mutta joka vaikuttaa meihin kaikkiin, haluan juhlia sitä työtä, jota osuuskunnat tekevät ympäri maailman.

Kaikki toimet ovat tärkeitä. Pyydän kaikkia jatkamaan työskentelyä oman yhteisönsä parissa ja kertomaan kansainvälisenä osuustoimintapäivänä maailmalle, että ilmastomuutoksen haitalliset vaikutukset voidaan kääntää. Tämä onnistuu, jos rakennamme yhdessä uuden talouden, joka perustuu osuustoiminnallisiin yhteistoiminnan arvoihin ja periaatteisiin.

Vielä on aikaa! Toimitaan yhdessä ilmaston puolesta!

Lähetän teille kaikki lämpimiä terveisiä ja toivotan hyvää kansainvälistä osuustoimintapäivää 4.7.2020.

Ariel Guarco
Puheenjohtaja, International Cooperative Alliance

Alkuperäinen viesti videomuodossa:

Tutustu tästä suomalaisten osuustoimintayritysten ilmastotekoihin.

Jaa artikkeli

Lue myös

No posts found.