Lauantaina vietetään kansainvälisen osuuskuntapäivän 100-vuotisjuhlaa – Suomi on maailman osuustoiminnallisin maa 

Kansainvälistä osuuskuntapäivää vietetään vuosittain heinäkuun ensimmäisenä lauantaina. Ensimmäistä kertaa sitä juhlistettiin tasan sata vuotta sitten eli 1923. YK:n yleiskokous virallisti sen maailman merkkipäiviin kuuluvaksi vuonna 1995.   

Suomalaisista aikuisista yli 90 prosenttia kuuluu vähintään yhden osuuskunnan omistajiin. Kaikkiaan meillä on jäsenyyksiä 7 miljoonaa, ja tämä suhdeluku tekee suomalaisista maailman osuustoiminnallisimman kansan.  

Osuuskuntia on kuitenkin liki kaikissa maailman maissa, ja ne pyörittävät suurempaa taloutta kuin ylikansalliset yhtiöt yhteensä – kutakuinkin Kanadan kansantalouden suuruista. Noin miljardi ihmistä on näissä yrityksissä mukana ja ne tarjoavat työtä joka kymmenennelle maailman työlliselle. 

Osuuskunnat edistävät kotimaista omistajuutta 

Suurimpia osuuskuntien hallitsemia yrityksiä tai yritysryhmiä Suomessa ovat SOK, Valio, OP, Metsä Group, LähiTapiola ja Tradeka. Osuuskunnat tarjoavat 5,5 % yksityisen sektorin työpaikoista ja maksavat kaikki yritysveronsa Suomeen. Niiden tekemät investoinnit ovat viime vuosina olleet miljardiluokkaa (esim. 2021 yhteensä 1,2 miljardia euroa).   

– Osuustoiminnalla on keskeinen rooli kotimaisen omistajuuden edistämisessä. Siksi on kansallinen etu, että yritystoiminnan sääntelyssä huomioidaan tasapuolisesti eri yritys- ja liiketoimintamallit, evästää Osuuskuntien keskusjärjestö Pellervon toimitusjohtaja Mari Kokko Orpon hallitusohjelman käytäntöön laittajia.  

Yhteisomistajuus osuuskunnan kautta tuo omistajilleen hyötyä ja etua suoraan ja välillisesti. Osuuskuntien pitkäjänteinen toiminta mahdollistaa edellytykset investoida ja työllistää. Suomi tarvitsee moninaista omistajapohjaa.  

Kansainvälisen teemapäivän ytimessä vastuullisuus 

Osuuskuntien maailmanliitto ICA:n järjestämän kansainvälisen osuuskuntapäivän teemana ovat tänä vuonna YK:n kestävän kehityksen tavoitteet. Vastuullisuuden edistäminen on osuuskuntamuotoisille yrityksille luontevaa, niiden omistajayhteisön tasa-arvoisuuteen nojaava yhtiömuoto tarjoaa siihen hyvät edellytykset. Samoin kuin se, yhtiömuodon ideana on edistää paitsi osuuskunnan jäsenten taloutta, niin myös sosiaalisia ja kulttuurisia päämääriä.  

Lisää kansainvälisestä teemapäivästä

Jaa artikkeli

Lue myös

No posts found.