Mikromuovia löytyi ensi kertaa erämaisilta Näätämö-joelta ja Inarijärveltä Osuuskunta Lumimuutoksen koordinoimassa hankkeessa

Waters of Health -hanke on Pohjoismaiden ympäristörahoitusrahaston NEFCO:n tukema kaksivuotinen seurantahanke, joka on tunnistanut ensimmäiset mikromuoviesiintymät erämaisilla Näätämöjoen ja Inarijärven vesistöillä. Lisäksi saatiin seurattua ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja kyttyrälohen leviämistä Venäjällä, Norjassa ja Suomessa. Hanketta koordinoi suomalainen voittoatavoittelematon Osuuskunta Lumimuutos.

Hankkeen työryhmä on julkaissut ensimmäiset tulokset mikromuovimittauksista.

Kaiken kaikkiaan kahdeksalla kontrollipisteellä mitattiin mikromuoveja. Seurannassa oli mukana Näätämöjoen valuma-alueen eri jaotus Sevettijärveltä ja Vainosjoelta pääuomalle, sekä Inarijärven läntiset osat. Erämainen mittausala oli kokonaisuudessaan n. 150 km x 100 km. Korkeimmat arvot löytyivät Inarijärveltä (mittauspiste 1) ja Vainosjoen osavaluma-alueelta Näätämöltä. Mikromuovianalyysit suoritti Itä-Suomen yliopisto osana hanketta.

Arvot esitetty taulukoissa alla.

Muovityypeiksi näytteissä tunnistettiin määrällisesti eniten

  • polypropyleeni (PP) (49,4%)
  • polyeteeni (PE) (24,8 %) 
  • Polyetyleenitereftalaatti (PET) (18,6 %). 

Hankkeen vastuullinen vetäjä, dosentti Tero Mustonen, Osuuskunta Lumimuutos, kommentoi:

Yleisesti voidaan todeta, että on erittäin huolestuttavaa, että erämaisista vesistöistä, kuten Näätämö-joen valuma-alueelta löytyi nyt ensi kertaa laajasti mikromuovia. Tutkimus osoittaakin, että seurantatoimet olivat erittäin tarpeellisia. Muovijätteen torjunta, kierrätys ja poisto on otettava vesiensuojelun kärkitoimeksi näillä vesistöillä.” 

Osuuskunta Lumimuutos on ennallistanut Näätämöjoen alueella kokonaan Vainosjoen viiden kilometrin kokonaisuuden, sekä useita metsäluonnon alueita osana Landscape Rewilding -ennallistamisohjelmaa (www.maisema.org). Hankkeen kokonaismikromuovitulokset julkaistaan sedimenttinäytteineen syksyllä 2021 ja vertaisarvioiduissa artikkeleissa talvella 2022.

Hankkeen englanninkielinen loppuraportti

OSK Lumimuutoksen toiminnan keskeisenä arvona on perinteinen suomalais-karjalainen luontosuhde, sen opetteleminen ja ymmärtäminen. Osuuskunta sijaitsee Pohjois-Karjalassa.

Jaa artikkeli

Lue myös

No posts found.