Mikromuovia löytyi ensi kertaa erämaisilta Näätämö-joelta ja Inarijärveltä Osuuskunta Lumimuutoksen koordinoimassa hankkeessa

Waters of Health -hanke on Pohjoismaiden ympäristörahoitusrahaston NEFCO:n tukema kaksivuotinen seurantahanke, joka on tunnistanut ensimmäiset mikromuoviesiintymät erämaisilla Näätämöjoen ja Inarijärven vesistöillä. Lisäksi saatiin seurattua ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja kyttyrälohen leviämistä Venäjällä, Norjassa ja Suomessa. Hanketta koordinoi suomalainen voittoatavoittelematon Osuuskunta Lumimuutos.

Hankkeen työryhmä on julkaissut ensimmäiset tulokset mikromuovimittauksista.

Kaiken kaikkiaan kahdeksalla kontrollipisteellä mitattiin mikromuoveja. Seurannassa oli mukana Näätämöjoen valuma-alueen eri jaotus Sevettijärveltä ja Vainosjoelta pääuomalle, sekä Inarijärven läntiset osat. Erämainen mittausala oli kokonaisuudessaan n. 150 km x 100 km. Korkeimmat arvot löytyivät Inarijärveltä (mittauspiste 1) ja Vainosjoen osavaluma-alueelta Näätämöltä. Mikromuovianalyysit suoritti Itä-Suomen yliopisto osana hanketta.

Arvot esitetty taulukoissa alla.

Muovityypeiksi näytteissä tunnistettiin määrällisesti eniten

  • polypropyleeni (PP) (49,4%)
  • polyeteeni (PE) (24,8 %) 
  • Polyetyleenitereftalaatti (PET) (18,6 %). 

Hankkeen vastuullinen vetäjä, dosentti Tero Mustonen, Osuuskunta Lumimuutos, kommentoi:

Yleisesti voidaan todeta, että on erittäin huolestuttavaa, että erämaisista vesistöistä, kuten Näätämö-joen valuma-alueelta löytyi nyt ensi kertaa laajasti mikromuovia. Tutkimus osoittaakin, että seurantatoimet olivat erittäin tarpeellisia. Muovijätteen torjunta, kierrätys ja poisto on otettava vesiensuojelun kärkitoimeksi näillä vesistöillä.” 

Osuuskunta Lumimuutos on ennallistanut Näätämöjoen alueella kokonaan Vainosjoen viiden kilometrin kokonaisuuden, sekä useita metsäluonnon alueita osana Landscape Rewilding -ennallistamisohjelmaa (www.maisema.org). Hankkeen kokonaismikromuovitulokset julkaistaan sedimenttinäytteineen syksyllä 2021 ja vertaisarvioiduissa artikkeleissa talvella 2022.

Hankkeen englanninkielinen loppuraportti

OSK Lumimuutoksen toiminnan keskeisenä arvona on perinteinen suomalais-karjalainen luontosuhde, sen opetteleminen ja ymmärtäminen. Osuuskunta sijaitsee Pohjois-Karjalassa.

Jaa artikkeli

Lue myös

Data ja yhteistyö – näihin kiteytyy niin suurten kuin pienten yritysten vastuullisuustyö lähivuosina

Yritysten toimintakenttä on valtavassa muutoksessa. Vaikka jatkuvasti lisääntyvä ja kiristyvä kestävyyssääntely ei välttämättä suoraan koske pieniä ja keskisuuria yrityksiä, välillisesti pankkien ja rahoittajien kautta sekä osana arvoketjuja vaikutuksilta ei voi välttyä. Pellervo järjesti 18.1. tilaisuuden, jossa keskusteltiin siitä mitä pk-yritykset voivat odottaa ja miten niiden tulisi toimia jo nyt ja erityisesti tulevaisuudessa, jotta niiden toimintaedellytykset markkinoilla säilyvät

LPOnet digipalveluosuuskunnalle on myönnetty Avainlippu

Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt koko Itä-Uudellamaalla toimivalle asiakasomisteiselle LPOnet Osk:lle Avainlippu-tunnuksen osoituksena Suomessa tuotetulle ja Suomessa työllistävälle palvelulle. Paikallisena asiakasomisteisena digipalveluoperaattorina tuomme missiomme mukaisesti lisää elinvoimaa Itä-uusmaalaisille asukkaille ja yrityksille. Kotimaisuudesta viestivä Avainlippu-tunnus on meille tärkeä tapa konkretisoida kuinka vastuullinen, asiakaslähtöinen ja pitkäjänteinen toimintatapamme on.

Metsä Group järjesti toimittajilleen vastuullisuuskilpailun – voittaja Soilfood

Soilfood Oy valittiin voittajaksi Metsä Groupin toimittajien vastuullisuuskilpailussa. Yritys valmistaa muun muassa metsäteollisuuden jäte- ja sivuvirroista maanparannusaineita maatiloille ja uusioraaka-aineita teollisuudelle. Metsä Group haastoi tänä vuonna palvelu- ja tavarantoimittajat ensimmäistä kertaa vastuullisuuskilpailuun, johon osallistui yhteensä 92 ehdotusta.

OP Ryhmä julkaisee tiekartan luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi

Suuryritykset ovat alkaneet kiinnittää huomiota luontokadon pysäyttämiseen, selviää OP:n Suuryritystutkimuksesta. Edistääkseen luonnon monimuotoisuutta sekä paikallisesti että asiakasvaikutustensa osalta OP Ryhmä julkaisee luonnon monimuotoisuuden tiekartan. Tiekartta on osa OP Ryhmän vastuullisuusohjelman toteutusta ja sisältää toimenpiteet, joilla luonnon monimuotoisuutta edistetään OP Ryhmässä lähivuosina.