Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaan havusellusta valmistettu Kuura-tekstiilikuitu saavutti “Green Shirt” -luokituksen voittoa tavoittelemattoman ympäristöjärjestö Canopyn auditoinnissa. Järjestön vuosittainen Hot Button Ranking -luokitus on vakiintunut työkalu, jota käytetään globaalissa tekstiili- ja muotiteollisuudessa arvioitaessa puupohjaisten tekstiilikuitujen vastuullisuutta.
Jo kolmannen kerran peräkkäin saavutetun Green Shirt -luokituksen vaatimuksena on muun muassa riskitön ja läpinäkyvä toimitusketju sekä raaka-aineiden jäljitettävyys. Tekstiiliteollisuuden johtavat vastuulliset tuotemerkit hankkivat kuitua yksinomaan “Green Shirt” -tuottajilta.
Metsä Groupin Kuura-tekstiilikuitu perustuu visioon kehittää ympäristön kannalta parempi raaka-aine tekstiili- ja kuitukangasteollisuudelle.
“Hot Button Rankingin kriteerit ovat tiukentuneet vuosi vuodelta. Green Shirt -taso kertoo, että olemme edistyneet myös vastuullisuusasioissa. Kuura-tekstiilikuitumme on edelleen tutkimus- ja kehitysvaiheessa, jossa testataan ja kehitetään tuotantoprosessia koetehtaassa ja arvioidaan markkinoiden kiinnostusta kuitua kohtaan. Maailman suurimmat vastuullisuuteen sitoutuneet muotitalot ovat olleet kiinnostuneita Kuurasta, mikä vahvistaa käsitystämme siitä, että olemme oikealla tiellä”, sanoo Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn.
Puolueettomat asiantuntijaorganisaatiot ovat aikaisemmin arvioineet Kuura-tekstiilikuidun ISO-standardin mukaisen elinkaariarvioinnin (Life Cycle Assessment, LCA) avulla. Arvioinneissa todettiin, että Kuura-kuidun laajamittainen tuotanto aiheuttaisi selvästi alhaisemmat kasvihuonekaasupäästöt kuin markkinoilla olevat kaupalliset biopohjaiset tekstiilikuidut ja öljypohjaiset polyesterikuidut. Kuura sijoittui niin sanotussa ilmaston lämpenemispotentiaalin kategoriassa luokkansa parhaaksi pääasiassa siksi, että sen tuotanto integroitaisiin sellua valmistavaan laitokseen. Tämä ratkaisu johtaisi huomattavasti alhaisempaan kokonaisenergiatarpeeseen. Lisäksi hyvään tulokseen vaikuttaa se, että Kuuran valmistuksessa käytettäisiin uusiutuvaa energiaa.
“Kuuran tekee erityiseksi myös jäljitettävyys. Kuura-kuidun raaka-aine hankitaan Metsä Groupin suomalaisilta omistajajäseniltä, joita on yli 90 000. Kaikki Kuuraan käytettävä mänty- ja kuusipuu hankittaisiin noin 100 kilometrin säteellä tuotantolaitoksesta”, von Weymarn sanoo.
Metsä Spring jatkaa Kuura-kuidun koetuotantoa Äänekoskella sijaitsevassa noin 40 miljoonaa euroa maksaneessa koetehtaassa ja kehittää samanaikaisesti teknistä konseptia mahdolliselle ensimmäiselle kaupalliselle tekstiilikuitutehtaalle. Metsä Groupin konseptissa Kuura-tehdas integroitaisiin moderniin biotuotetehtaaseen, jotta tekstiilikuidun valmistuksen teollinen tehokkuus saataisiin maksimoitua.