Eurooppalainen kananmunasektori hakee EU:lta suojaa kauppaneuvotteluissa

EU:n kananmunasektori odottaa jäsenvaltioiden hallituksilta ja EU:n komissiolta toimenpiteitä joilla varmistetaan, että EU:ssa tehtyjä investointeja kanojen hyvinvointia parantaviin tuotantomuotoihin ei vaaranneta sallimalla alemmilla standardeilla tuotettujen kananmunatuotteiden ja kananmunien tuontia EU-alueelle.

Uuden raportin mukaan EU:n kananmunamarkkinoille saattaisi tuonnin muodossa tulvia kananmunatuotteita ja kananmunia, jotka on tuotettu alemmalla vaatimustasolla ruokaturvallisuuden ja kanojen hyvinvoinnin suhteen. Wageningin yliopiston LEI-instituutin tekemä raportti “Competitiveness of the EU Egg Sector korostaa, että EU:ssa lainsäädännöllisten vaatimusten kustannusvaikutukset ovat EU:n tuottajille koko sektorin päällimmäinen huolenaihe.

Raportti kokonaisuudessaan:
http://www.wageningenur.nl/upload_mm/6/5/f/8f9e79f4-9f56-4149-ab6a-f9f718d8e934_2014-041%20vHorne_web.pdf

EUWEP:n pääsihteeri Mark Williams, toteaa: “EU:ssa tehdyt muutokset ovat olleet hyviä kanojen hyvinvoinnille ja kuluttajien toivomia. ”Uhkana on menettää hyvä tehty työ kanojen hyvinvoinnin parantamiseksi, mikäli EU ei toimi tässä asiassa”.

EUWEP:n puheenjohtaja Jan Lähde toteaa, että “Pidämme EU:n kananmunasektorille asettamia vaatimustasoja tärkeinä ja noudatamme niitä, mutta olemme huolissamme siitä että kananmunat ja kananmunatuotteet muissa maissa eivät täytä samoja standardeja kuin EU:ssa. Pyydämme, että tahot jotka neuvottelevat eri kahdenkeskisistä kauppasopimuksista EU:n ulkopuolisten maiden kanssa varmistavat, että niiden maiden tuottajia vaaditaan nostamaan kanojen hyvinvointia EU-tasolle. Sillä aikaa ei tuontia pidä sallia, jotta varmistetaan, että se hyvä työ mitä EU:n kananmunasektori on tehnyt saa ansaitsemansa tunnustuksen ja suojan.”

 

Jaa artikkeli

Lue myös

No posts found.