Eduskuntaseminaarissa perättiin rohkeutta puhua omistajuudesta: Suomalaisten omissa käsissä oleva elintarvikeketju tuo ruokaturvaa

Suomalainen omistus elintarvikeketjun kaikissa vaiheissa, alkutuotannosta kauppaan asti, ei ole itsestään selvyys. Korona on osoittanut, miten onnekkaita olemme olleet. Suomi on maailman osuustoiminnallisin maa ja se on taannut omistuksen pysymisen pääosin täällä. Näin todettiin eduskunnan osuustoimintaryhmän seminaarissa keskiviikkona 10. kesäkuuta.

”Kaikkea saa maailmalta halvemmalla. Suomi ei ole ruuantuotannon kannalta kustannustehokkain vaihtoehto edes sijaintinsa puolesta. Siksi kansallisen ruokaturvan olemassaolon edellytykset on tärkeä tiedostaa niin päättäjien kuin kuluttajienkin keskuudessa”, muistutti Osuustoimintakeskus Pellervo ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Tiina Linnainmaa kansanedustajia. 

Osuustoiminta on yhteisöllistä yrittämistä, johon elintarvikealalla on pitkät perinteet. Näiden yritysten päähuomio ei ole pääoman nopeissa tuotoissa vaan pitkäkestoisessa hyödyssä yhteisölle: tähtäin ulottuu yli sukupolvien, joka ohjaa mihin investoidaan, miten jalostetaan ja miten oma yritys pidetään kilpailukykyisenä. Suomalaiset ovat osuustoiminnassa mukana eniten maailmassa. Jopa 90 % aikuisista on jäsenenä eli omistajana tällaisessa yrityksessä.

Kuluttaja tekee omat valintansa, mutta vahva kansallinen elintarvikesektori sekä työllistää että pitää huoltovarmuutta kasassa. Osuustoiminnan luonne suomalaisena ankkuriomistuksena on hyvä ymmärtää. Osuuskuntien omistus ei ole ylikansallisten yritysjättien kaapattavissa.

”Lainsäädännön ja määräysten niin EU-tasolla kuin kotimaassa pitää olla järkeviä, tuottamiseen kannustavia. Tuottajien, jalostajien ja päättäjien on oltava rohkeampia sanomaan tämä ääneen. Kukaan muu ei suomalaista ruokaturvaa puolusta,” Linnainmaa vetosi seminaarin osanottajiin.

Koronakriisi on lisännyt ymmärrystä

Eduskunnan Osuustoimintaryhmässä on jäseniä kaikista suurista eduskuntaryhmistä. Se perustettiin tänä keväänä lisäämään kansanedustajien ymmärrystä tästä yritysmuodosta ja suomalaista omistusta edistävän talouspolitiikan keskusteluforumiksi. 

”Tämänpäiväisen seminaarimme aihe ei voisi olla ajankohtaisempi: On hienoa, että viimein elintarvikeomavaraisuuskysymykset ovat alkaneet taas kiinnostamaan ihmisiä laajemmin. Tässäkin taitaa olla yksi koronakriisin hyvistä vaikutuksista: omavaraisuutta on vahvistettava,” totesi ryhmän puheenjohtajana toimiva kansanedustaja Antero Laukkanen (KD) avauspuheessaan.

Jaa artikkeli

Lue myös

No posts found.