Osuustoiminnan ilmastoteot

Kansainvälinen osuustoimintapäivä

Kansainvälistä osuustoimintapäivää vietetään vuosittain heinäkuun ensimmäisenä lauantaina. Sen järjestämistä koordinoi osuustoimintaliitto ICA.

Vuonna 2020 teemana olivat ilmastoteot, jonka taustalla on YK:n kestävän kehityksen tavoite: Toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan.

ICA:n sivu: https://www.ica.coop/en/2020-international-day-cooperatives

Pellervo haastoi osuustoiminnallisia yrityksiä jakamaan ilmastotekojaan sekä omissa sidosryhmissään että julkisuudessa. Alla esimerkkejä näistä:

 

Arctic 2020 / Älykylä

Me teemme ilmastotyötä seuraavilla tavoilla.

  1. Kehitämme ilmastopositiivista asumista kehittämällä asumiseen käytettävää energiaa täysin päästöttömäksi ja sitomalla hiiltä rakennuksiin.
  2. Edistämme kulutuksen vähenemistä jakamistalouden edistämisellä.
  3. Teemme valistustyötä kestävien asumisen muotojen yleistymiseksi.

Atria

Atrian Aurinko tuottaa lähes 10 prosenttia Suomessa verkkoon kytketystä aurinkoenergiasta.

Lue lisää

HKScan

Suomalainen Kariniemen® kananpoika on paras valinta ilmaston kannalta: Kariniemen Sankarit -projektissa on laskettu tilakohtainen hiilijalanjälki. Projektissa tehdään asiantuntijoiden avustuksella kullekin kotitilalle suunnitelma hiilijalanjäljen madaltamiseksi. Pilottitilat saavat käyttöönsä myös tekniikkaa, jonka avulla pellon hiilensidontaa voidaan todentaa. Kariniemen Sankarit -projekti on osa HKScanin Agrofood Ecosystem® -mallia.

Lue lisää

Itikka osuuskunta

Itikka osuuskunnan 96%:sti omistaman Suurusrehu Oy:n juuri valmistunut 10 miljoonan euron rehutehdasinvestointi vauhdittaa suomalaisen lihasektorin siirtymistä kohti soijattomuutta, ja pienempää hiilijalanjälkeä:

Lue lisää

Maaseudun Tulevaisuuden juttu aiheesta

LähiTapiola

1. LähiTapiola Kiinteistövarainhoito mahdollisti hallinnoimansa kiinteistökannan siirtymisen alkuperävarmennettuun tuulisähköön vuoden 2020 alusta lähtien. Toimenpide tulee vähentämään kiinteistökannan hiilijalanjälkeä noin 30 % aiemmasta. Tämä vastaa noin 700 suomalaisen vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.

Lue lisää

2. LähiTapiola Varainhoidossa on lisätty asiakkaiden mahdollisuuksia sijoittaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen: Keväällä 2019 lanseerasimme LähiTapiola Vastuullinen Vaikuttajakorko –rahaston, joka sijoittaa varansa green bondeihin eli vihreisiin velkakirjoihin ja positiivisen vaikutuksen yrityslainoihin. Rahaston tavoitteena on sijoituksellisten tavoitteiden lisäksi positiivinen vaikutus ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen.

Lue lisää: lahitapiola.fi/vaikutasijoittamalla

3. LähiTapiola Vastuullinen Ympäristö –rahasto aloitti 2.3.2020. Rahasto sijoittaa yrityksiin, joiden toiminnalla on positiivinen vaikutus kestävään kehitykseen ympäristönäkökulmasta. Rahaston kantavina teemoina ovat uusiutuvan energian teknologia ja tuotanto, vesitalous ja vesiteknologia, kestävät teolliset prosessit ja niiden mahdollistaminen digitaalisilla ratkaisuilla, kestävät ja älykkäät kaupunkiympäristöt ja niihin liittyvä ympäristöystävällinen suunnittelu ja rakentaminen, sosiaalinen infrastruktuuri ja liikenteen sähköistyminen sekä kiertotalous.

Lue lisää: lahitapiola.fi/vaikutasijoittamalla

Metsä Group

Jo nyt 90 % tuotannossa käyttämistämme polttoaineista on fossiilittomia eli puu- ja sivuvirtapohjaisia. Tavoitteemme vuoteen 2030 mennessä on täysin fossiilittomat tehtaat.

Lue lisää

OP Ryhmä

OP:n Vallilan toimitiloja lämmitetään vastaisuudessa päästöttömällä kiertolämmöllä, joka on 100 prosenttisesti kierrätettyä hukkalämpöä.

Lue lisää

PuskaPromotion osuuskunta

Teemme päivittäin toimia ja valintoja, jotka pienentävät hiilijalanjälkeämme. Teemme paljon yhteistyötä pro bono -pohjalta sellaisten toimijoiden kanssa, jotka edistävät ilmastonmuutoksen hillitsemistä omalla toiminnallaan.

Tässä muutamia käytännön tekojamme ilmastonmuutoksen hallitsemiseksi:

  1. Meillä on säännöllinen etätyöpäivä toimistolle kulkemisen sijaan.
  2. Teemme vain tarpeelliset hankinnat ja mietimme aina voisiko kyseisen hankinnan tehdä kierrätettynä.
  3. Uudelleenkäytämme materiaaleja ja keksimme niille uusia käyttötapoja. Kierrätämme, tuunaamme ja uudistamme.
  4. Suurin vuosittainen tapahtumatuotantomme, Lasten Festarit, tekee tiivistä yhteistyötä jätteiden lajittelussa ja kasvavan sukupolven valistamisessa ekologisiin valintoihin. Mietimme joka vuosi uusia keinoja tehdä tapahtumatuotannosta ekologisempaa.

Lue meistä lisää

Savonlinnan BLC-osuuskunta

Olemme huolehtineet toiminta-alueemme tietoliikenneyhteyksistä jo 131 vuoden ajan, ja arvostamme paikallisuutta ja juuriamme Saimaan rannalla. Vuosien 2019 ja 2020 aikana olemme tehneet seuraavia tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja luonnon monimuotoisuuden puolesta:

  1. Olemme investoineet aurinkovoimaan ja tuotamme Savonlinnassa laajakaistapalvelut puhtaasti aurinkoenergialla
  2. Muussa sähkönkulutuksessa olemme siirtyneet EkoEnergiaan, joka on tuotettu lähellä, puhtaasti ja ilmastoystävällisesti
  3. Olemme lahjoittaneet yhdessä Suomen Luonnonsuojeluliiton kanssa saimaannorpan suojeluun norppaturvallisia katiskoita Vaihda verkot katiskaan -kampanjassa jo kahtena vuonna peräkkäin.

S-ryhmä

Tavoitteenamme on olla oman toimintamme osalta hiilinegatiivinen vuoden 2025 loppuun mennessä. Lue lisää, miten pyrimme toteuttamaan Suomen kunnianhimoisimmat ilmastotavoitteet.

Lue lisää

Tradeka

Tradekan tytäryhtiö Pakettipiste kuljettaa Helsingin keskustassa loppuvuoden ajan paketteja tavarapyörillä jakeluauton sijaan, kun kaksi autoreittiä on nyt korvattu pyörillä.

Tämä on osa Forum Viriumin ja useiden logistiikkayhtiöiden lähijakeluhanketta, jonka myötä Pakettipiste on tuonut Helsingin Baanalle pakettiautomaatin.

Lue lisää

Valio

Valio on kouluttanut maitotilayrittäjiä ns. hiiliviljelijöiksi yhdessä Baltic Sea Action Groupin kanssa. Tavoitteena on nollata maidon hiilijalanjälki omassa tuotantoketjussa vuoteen 2035 mennessä.

Lue lisää