Keskinäisyyys

Osuustoimintaa vakuutusalalla

Keskinäisyys on merkittävä osuustoiminnan muoto. Siinä vakuutuksenottajat omistavat ja hallinnoivat yhdessä vakuutusyhtiöitä.

Vakuutuksen ostaminen keskinäisestä vakuutusyrityksestä tuottaa automaattisesti myös yhtiön jäsenyyden.

Kaikki vakuutusyhtiöt ovat alkujaan olleet muodoltaan keskinäisiä. Riskit ja kulut jaettiin yhdessä.

Nykyään keskinäisen vakuutusyhtiön toimintaan sitoutuvan pääoman tuotto on merkittävä tekijä. Se lisää liike-elämän monimuotoisuutta. Keskinäiset yhtiöt ovat Suomen taloudessa ankkuriomistajia eli niillä on suuri sijoitusvarallisuus.

Keskinäinen vakuutustoiminta nojaa voimakkaasti paikallisuuteen ja alueellisuuteen.

Äänivalta vakuutusmaksujen mukaan

Asiakasomistajien äänivalta ja vastuu jakautuu heidän maksamiensa vakuutusmaksujen suhteessa. Tässä se eroaa jäsen-ääni -periaatteesta, , joka muuten osuustoiminnassa vallitsee.  

Vaikuttamismahdollisuuksia asiakasomistaja voi käyttää yhtiökokouksessa, joissa valitaan edustajat yhtiön tai yhdistyksen hallintoon. Toiminnan tavoitteena on vakaus, varsinaisen vakuutustoimintaan keskittyminen sekä sen kannattavuus.  

Toiminnan tavoitteena on vakaus, varsinaisen vakuutustoimintaan keskittyminen sekä sen kannattavuus. Ideana on tuottaa asiakkaille mahdollisimman hyviä ja edullisia palveluita. Voitonjako tapahtuu antamalla vakuutuksenottajille maksunalennuksia tai – palautuksia, tai maksuttomia lisäetuja.