Copa-Cogeca: Maatalousosuuskunnat vahvistavat viljelijöiden asemaa ja kilpailukykyä Euroopassa

Euroopan viljelijöiden ja maatalousosuuskuntien edunvalvontaorganisaatio Copa-Cocega julkaisi eurooppalaisten maatalousosuuskuntien toiminnasta kattavan yhteenvedon. Maatalousosuuskunnat mahdollistavat viljelijöiden yhteistyön tuottamiensa tuotteiden keräämisessä, jalostamisessa ja markkinoinnissa. Ne eroavat muista yritysmuodoista siinä, että ne ovat viljelijäjäsentensä omistamia ja hallitsemia, ja jäsenet voivat hyödyntää palveluja omaksi edukseen.

Euroopassa maatalousosuuskunnilla on vahva asema erityisesti maitosektorilla, jossa niiden markkinaosuus on lähes 60 prosenttia. Seuraavina ovat hedelmä- ja vihannes- sekä viinisektorit, joissa markkinaosuus on noin 40 prosenttia. Oliiviöljyn, viljan, sianlihan ja sokerin tuotannossa osuuskunnat ovat vähemmän edustettuina. Lampaiden osuus osuuskunnista on rajallinen, noin 5 prosenttia markkinoista. Kokonaisuutena EU-alueen maatalousosuuskunnat tuottavat noin 40 prosenttia alan kokonaismyynnistä.

Maatalousosuuskunnilla on merkittävä asema ja hyvä taloudellinen suorituskyky erityisesti Pohjois- ja Länsi-Euroopan jäsenvaltioissa. Ne menestyvät myös hyvin Välimeren maissa, mutta Itä-Euroopassa osuuskuntien asema on heikompi. 

Copa-Cocega rohkaisee viljelijöitä liittymään maatalousosuuskuntiin nostamalla esille sen kuinka maatalousosuuskunnat auttavat tuottajia markkinoimaan tuotteitaan paremmin ja saamaan niistä paremman hinnan. Tämä parantaa viljelijöiden kilpailuasemaa ruokaketjussa ja lisää heidän neuvotteluvoimaansa muutamien suurten jälleenmyyjien kanssa.  Kilpailukykyinen liiketoiminta vaatii taloudellisia resursseja tutkimukseen, innovaatioihin ja uusien tuotteiden kehittämiseen, ja maatalousosuuskunnat auttavat viljelijöitä pysymään kehityksen kärjessä.

Tutustu englanninkieliseen esitteseen Agri-cooperatives cultivate sustainable solutions for farmers, business partners and consumers.

Jaa artikkeli

Lue myös

Pellervon lausunto Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan toimijoiden strategiset painopisteistä, toimialoista ja osaamiskeskittymistä

Pellervo tuo lausunnossaan esiin painopistevalintojen riskit ja mahdollisuudet sekä korostaa tasapuolisen ja monimuotoisen elinkeinopolitiikan merkitystä. Lisäksi nostetaan osuuskuntien rooli ja esitetään konkreettisia ehdotuksia rahoitus- ja tukijärjestelmien kehittämiseksi sekä alueellisen potentiaalin hyödyntämiseksi.

Ehdota Vuoden osuustoimintatekoa! 

Pian on aika jälleen nostaa esiin mitä puhuttelevaa on jokin osuuskunta, -pankki tai keskinäinen vakuutusyhtiö äskettäin tehnyt: Uusi avaus paikallisyhteisön hyväksi? Painava jäsenhyöty? Innovatiivinen tapa olla osuustoiminnallinen? Pellervon Päivässä 2. huhtikuuta 2025 tullaan julkistamaan toisen kerran Vuoden osuustoimintateko. 

Tilaa uutiskirje